© JEFFREY GAENS

Kapitaalsverhoging van 10 miljoen voor Standard

Het ontslag van Daniel Van Buyten is nog niet helemaal officieel omdat het nog onderschreven moet worden tijdens de buitengewone algemene vergadering van Standard. “Die zal de komende drie weken ergens plaatsvinden”, aldus Bruno Venanzi, die dan van de gelegenheid gebruikmaakt om een kapitaalsverhoging van tien miljoen euro door te voeren.

bfa

“Via mijn investeringsmaatschappij Red & White invest breng ik het geld binnen. Een externe financier? Nee, dat is absoluut niet nodig en dat zie ik niet zitten”, vond Venanzi.

Waarom precies de verhoging? “Dat heeft meerdere doelen. Roland Duchâtelet verminderde het kapitaal met tien miljoen, zodat ik Standard van hem kon overnemen. Zoals bekend betalen we hem elk jaar twee miljoen euro terug. Dat heeft een impact op de financiën van de club. Door de verkoop van Lampiris (het energiebedrijf dat Venanzi oprichtte, nvdr.) beschik ik over die 10 miljoen.

Volgens Venanzi is dat bedrag niet nodig om te overleven. “Standard staat er financieel goed voor. Er is geld in kas. Vorig seizoen paste ik 2,5 miljoen euro bij omdat het geld van de transfer van Batshuayi nog niet volledig binnen was.”

“Renard en Van Buyten waren rivalen geworden”

Een dag na de storm die het ontslag van clubadviseur Daniel Van Buyten teweegbracht, reageert Bruno Venanzi. De Standard-voorzitter geeft zijn versie van het verhaal. Bijvoorbeeld over het feit dat ‘Big Dan’ vond dat er niet meer naar hem geluisterd werd. “Daniel was geen sportief directeur, maar een adviseur. En die geeft advies. Het is aan ons om daar al dan niet iets mee te doen.”

Hoe is het met Bruno Venanzi, een dag na het ontslag van Daniel Van Buyten?

“Een ontslag is nooit makkelijk en dat was bij Van Buyten net zo. Ik heb hem gehaald en moet leven met de teleurstelling. De beslissing was gebaseerd op meerdere factoren. Zo liet de prijs-kwaliteitverhouding te wensen over en was er de evolutie van sportief directeur Olivier Renard. Het was geen constructieve situatie meer.”

Van Buyten vond dat er niet voldoende geluisterd werd naar zijn transferadvies. Het leek op den duur ‘Big Dan’ tegen Renard en Venanzi.

“Zijn werk overlapte inderdaad met dat van Renard. Dat zorgde voor conflicten en rivaliteit bij het aantrekken van spelers. Daniel probeerde dan de keuze voor een speler te rechtvaardigen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘deze speler (onder andere het geval bij Gent-doelman Kalinic, nvdr) heb ik twee jaar geleden aanbevolen en had nu voor ons kunnen spelen.’ Dat is iets wat managers moeten doen, niet adviseurs. Bovendien, als ik nu mijn gsm bovenhaal, zul je zien dat er mij het laatste jaar misschien 300 spelers aangeboden zijn. Stuk voor stuk zogezegde toptalenten. En vergeet niet, Daniel was geen sportief directeur, maar adviseur. En die geeft advies. Aan ons om daar al dan niet iets mee te doen. Uiteindelijk is het mijn geld en beslis ik.”

Hoe erg is jullie relatie verstoord?

“Ik heb Daniel vanwege zijn verleden als topvoetballer binnengehaald. Hij heeft me goed geholpen met de professionalisering van de club. Ik ben hier niet om zijn fouten te onderlijnen, want dat hebben de media al genoeg gedaan. Onze relatie was goed tot en met maandag. Omdat ik zijn contract beëindigd heb, is de situatie nu uiteraard anders. Hij vond dat hij de club nog wat kon bijbrengen, maar de beslissing was genomen. Het belang van de club staat boven dat van individuen. In de loop van de wintermercato besliste ik al dat ik zijn in juni aflopende contract niet zou verlengen. Ik ben niet over een nacht ijs gegaan en sprak met meerdere mensen: van trainer Aleksandar Jankovic, communicatiedirecteur Alexandre Grosjean tot vrienden buiten het voetbal. Die gesprekken stelden mij gerust dat mijn keuze de juiste was.”

Bent u teleurgesteld in zijn persoon of heeft u de indruk dat hij gemanipuleerd is geweest?

“Daniel is een aardige gast met een goede inborst. Hij waardeerde het niet altijd, maar ik heb hem weleens gezegd dat hij minder naïef zou moeten zijn. De voetbalwereld is hard. Misschien was hij nog niet klaar voor de job. Of ik hem zo een functie nog zie bekleden bij een andere club? Hij heeft heimwee naar het veld, dat is geen geheim. Ik zie hem eerder iets als trainer doen.”

Denkt u dat het conflict een negatieve invloed heeft gehad op de spelersgroep?

“Volgens mij zijn spelers altijd gefocust op het veld. Al klopt het dat sommigen geen beste relatie hadden met Daniel. Die spanningen kunnen invloed gehad hebben op de prestaties.”

Ondertussen staat Standard negende en dreigt het opnieuw play-off 1 te missen.

“Dat is uiteraard een grote teleurstelling. Let wel, als we in play-off 2 belanden, gaan we 200 procent voor Europees voetbal. Door het missen van play-off 1 zijn we afhankelijk van uitgaande transfers. Wil Standard winst boeken, moet het elk jaar voor acht miljoen euro spelers verkopen.”

Ik neem aan dat u dan teleurgesteld bent dat de transfer van Belfodil niet is doorgegaan.

“Nee, want we boekten winst omdat we 14 miljoen euro aan de doorverkoop van Batshuayi hadden verdiend. Ik ben blij dat Belfodil nog hier is en hoop dat hij ook volgend seizoen voor ons voetbalt. In januari hebben we meerdere officiële aanbiedingen voor hem ontvangen. En dan heb ik het niet over Everton of zelfs Swansea. Als we hadden gewild, hadden we deze winter voor 25 miljoen verkocht. Brugge wilde tot vijf miljoen betalen voor Dossevi en daarna Edmilson. Fulham was bereid 2,5 miljoen te geven voor Cissé en ook voor Orlando Sa kwam er een bod binnen.”

Adrien Trebel vertrok wel.

“Ik sta achter zijn vertrek. Het is een goede speler, maar Trebel wilde in de zomer en zelfs nog vroeger weg. Hij was teleurgesteld en zijn spel begon daaronder te lijden. Hij probeerde ook zijn transfer te forceren door niet te komen opdagen op trainingskamp. Dat heeft hem niet geholpen. Uiteindelijk was hij degene die Anderlecht boven Gent verkoos.”

Van Buyten zei niet akkoord te zijn met de deal. Ook over de transfer van Ndongala uitte hij zijn twijfels.

“Daniel heeft het vertrek van Trebel wel degelijk goedgekeurd. Hij vindt Adrien een goede speler - ik ook - maar door zijn positie in de groep was zijn vertrek het beste. Wat betreft Ndongala: toen ik Daniel advies vroeg over hem, antwoordde hij dat hij het een goede speler vond. Om onbekende redenen veranderde hij enkele dagen later van mening. Mogelijk omdat hij liever Dompé wilde houden, maar die zat inmiddels bij de B-kern.”

Hoe ziet de toekomst van Jankovic eruit?

“We willen stabiliteit. Jankovic heeft nog een contract tot de zomer van 2019 en ik hoop dat hij minstens zo lang blijft.”

En keeperstrainer Philippe Vande Walle en T2 Thierry Verjans, twee zogenaamde Van Buyten-adepten, moeten zij vrezen?

“Philippe en Thierry leveren goed werk in de bestaande structuur. De sportieve doelstellingen worden vastgelegd door Olivier Renard. Aleksandar Jankovic rapporteert rechtstreeks aan hem. Als er iets niet werkt, met wie dan ook, wordt dat geanalyseerd. Of mijn relatie met Christophe Henrotay is aangetast? De deur wordt voor geen enkele manager gesloten en er is niemand die een voorkeursbehandeling krijgt. Wat telt is de speler.”

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik