Mullah Nooruddin Turabi  ©  AP

Taliban grijpen terug naar gruwelstraffen: “Handen afhakken is noodzakelijk voor de veiligheid”

De taliban zullen opnieuw executies en amputaties uitvoeren als dat nodig is, dat heeft de nieuwe directeur van de gevangenissen en medeoprichter van de taliban Mullah Nooruddin Turabi gezegd tijdens een interview.

Laurence Torck
Bron: ASSOCIATED PRESS, ALJAZEERA,

Sinds de taliban op 15 augustus Kaboel veroverd hebben en opnieuw de controle hebben in Afghanistan, kijkt heel de wereld afwachtend toe: zullen ze hun gruwelijke regime uit de jaren negentig hervatten? “Iedereen had kritiek op ons voor de straffen in het stadion, maar wij hebben hen nooit gezegd hoe zij hun wetten moesten maken en hoe zij moesten straffen”, verdedigde Mullah Nooruddin Turabi zich tijdens het interview.

Turabi was tijdens het vorig bewind van de taliban minister van Justitie en hoofd van het zogenaamde Ministerie van Verspreiding van Deugd en Preventie van Ondeugd. Met “het stadion” verwijst hij naar de straffen die destijds plaatsvonden in het sportstadion van Kaboel en op het terrein van de Eid Gahmoskee. Ze werden bijgewoond door honderden mannen.

De executies gebeurden meestal met één schot in het hoofd, uitgevoerd door de familie van het slachtoffer. Voor dieven werd er voor een amputatie van de hand gekozen en voor zware misdrijven werden zowel een hand als een voet geamputeerd. De rechtszaken en veroordelingen gebeurden daarentegen zelden in het openbaar.

(Lees verder onder de foto)

Taliban op een pick-up truck in Afghanistan ©  AP

Vrede en stabiliteit

In een recent interview met Al Jazeera zei Turabi dat het nieuwe rechtssysteem een weerspiegeling zal zijn van het oude, mits enkele aanpassingen. “Onze daden zullen aantonen dat wij niet zoals de Amerikanen zeggen dat we voor de mensenrechten staan, maar vreselijke misdaden begaan. Er zal geen honger of marteling meer zijn”, klonk het.

Nochtans bevestigt Turabi nu aan persagentschap Associated Press dat de taliban van plan zijn dezelfde weg in te slaan als voordien. “Niemand zal ons zeggen wat onze wetten moeten zijn. Wij volgen de islam en we baseren onze wetten op de Koran. Handen afhakken is zeer noodzakelijk voor de veiligheid”, klinkt het. Volgens Turabi zal het nieuwe regime “vrede en stabiliteit brengen” en “zal niemand de regels durven te breken.”

Hij gaf ook aan dat - in tegenstelling tot twintig jaar geleden - ook vrouwelijke rechters mee zouden beslissen over de gepaste straffen. Of de straffen ook nu in het openbaar zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Die optie zou nu bestudeerd worden door de kabinetschef, die later ook een “beleid zal ontwikkelen”. Indien de straffen publiekelijk zullen plaatsvinden, dan zal het toegestaan zijn om de gebeurtenis te filmen en te fotograferen met een gsm om “het afschrikwekkende effect verder te verspreiden”.

De afgelopen dagen werden ook al andere straffen uit het verleden opnieuw ingevoerd. Zo worden mannen die beschuldigd worden van een kleine diefstal opnieuw publiekelijk vernederd. Tot twee keer toe werden mannen met hun handen vastgebonden aan een wagen en werd er met hen ‘geparadeerd’. Een man werd geschminkt, een andere moest rondwandelen met brood rond zijn nek zodat ze herkend konden worden als ‘misdadigers’. Wat ze precies gedaan hadden, is niet duidelijk.

“Het is niet oké om te zien dat deze mensen in het openbaar worden vernederd, maar het stopt criminelen wel als ze dit zien. Ze denken dan: ‘dit wil ik echt niet zijn’”, zegt Amaan, een winkeleigenaar in Kaboel, aan AP. Een andere winkeleigenaar gaf aan dat het een schending was van de mensenrechten, maar dat hij ook “blij was dat hij nu ’s avonds wel zijn winkel mag openen”.

Patrouilles op de markt in Afghanistan ©  AP