Direct naar artikelinhoud
NieuwsWK wielrennen

WK-gekte barst los in Leuven: Wijnpers niet meer toegankelijk voor extra publiek

Leuven is volgestroomd voor het WK wielrennen.Beeld Eric de Mildt

De mannen elite zijn rond 10.45 uur in Antwerpen officieel aan hun wegrit begonnen op het WK wielrennen in België. Een grote massa langs het parcours juichte Wout van Aert en co luidkeels toe. Ook veel supporters zijn naar de Leuvense binnenstad afgezakt, maar de organisatie waarschuwt: kom niet naar de klim op de Wijnpers.

Na de start op de Grote Markt in Antwerpen zette het peloton koers richting Leuven, via een allegaartje van lussen. Er is de lokale lus in en rond Leuven, met vier hellingen, en de Flandrienlus met zes hellingen.

 Eerst rijden de renners anderhalve keer over het lokale circuit, dan één keer over het Flandriencircuit, vervolgens viermaal over het lokale circuit, daarna opnieuw één keer over de Flandrienlus om te eindigen met 2,5 keer het lokale circuit. De finish ligt op de licht hellende Geldenaaksevest. Onderweg moeten de renners 2.562 hoogtemeters overbruggen die verspreid liggen over 42 hellingen en 268,3 kilometer.

.Beeld Eric de Mildt

Een van de pittigste hellingen is er op de Wijnpers, in het centrum van Leuven, maar het is er nu al over de koppen lopen. “De sfeer op de Wijnpers is geweldig, maar jammer genoeg is er niet meer publiek toegelaten”, klinkt het op Twitter. “We raden fans die nog een plekje zoeken om te supporteren aan om de klim te vermijden.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook op andere plekken van de stad, zoals het Ladeuzeplein en de Keizersberg, stroomde het volk toe. Er zijn al minstens 20.000 tot 25.000 supporters met de trein afgezakt naar Leuven, meldt de lokale politie. “Op de Wijnpershelling was al sinds vroeg deze ochtend veel volk aanwezig. Daarom hebben we die helling al moeten afgesloten”, zegt Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie. 

“Van het station tot de Grote Markt, op andere plekken in het centrum en aan de hellingen wordt het op dit moment ook gezellig druk. Ik zie een bont allegaartje van mensen: Fransen, Slovenen, Polen en veel Belgen natuurlijk.”

.Beeld Eric de Mildt

Er zijn extra stewards en agenten ingezet op plekken waar de politie nog meer volk verwacht in de loop van de dag, zoals aan de finishlijn op de Geldenaaksevest en aan het podium op het Ladeuzeplein. Omstreeks 12.20 uur meldde de politie op Twitter dat ook het Ladeuzeplein en de Keizersberg vollopen. “We raden af om hier nog naartoe te trekken. Kies een ander plekje aan het parcours.”

Topfavoriet is Wout van Aert, maar er staan heel wat concurrenten te trappelen om zijn droom uit elkaar te doen spatten. Magnus Cort, Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel zijn maar enkele namen die hem het leven zuur kunnen maken.

Lees ook:
Beeld BELGA
.Beeld Eric de Mildt
.Beeld Eric de Mildt