Ook Groen Leuven maakt vergoedingen extra mandaten bekend

© BELGA

Tijdens een persontmoeting heeft Groen Leuven woensdag aan alle partijen in de universiteitsstad openheid gevraagd over de mandaten die ze bekleden in intergemeentelijke structuren. De partij pleit er ook voor dat Leuven een overzicht geeft van de verschillende intergemeentelijke structuren waarin ze participeert en bovendien haar aanwezigheid hierin evalueert.

adm

De betaalde mandaten van de Leuvense leden van Groen in intercommunales beperken zich tot de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal (Tie Roefs), Helics (Toon Toelen), M (Frieda Jans) en AGSL (Jan Mertens). Het presentiegeld dat ze hiervoor ontvangen bedraagt het wettelijk voorziene circa 200 euro bruto per vergadering, waarvan ze een deel afdragen aan de partij. Groen is ook nog vertegenwoordigd in een 20-tal andere samenwerkingsverbanden, maar hier worden geen presentiegelden uitbetaald.

Leuven moet volgens Groen bovendien haar aanwezigheid in de diverse intercommunales via de eigen website aan het brede publiek bekendmaken en motiveren. Groen pleit ook voor een grondige evaluatie. “Als zou blijken dat er intercommunales of afgeleide structuren zijn die niet op een transparante manier werken of waarvan het echt niet te verantwoorden is dat Leuven erin participeert dat moet die participatie in vraag kunnen gesteld worden”, aldus raadslid Thomas Van Oppens.

Leuven moet in al die intergemeentelijke structuren ook bepleiten dat de financiële middelen zoveel mogelijk belegd worden in spaarproducten of zichtrekeningen die voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria. Hetzelfde geldt voor de eigen liquide middelen - momenteel meer dan 40 miljoen euro - die het stadsbestuur heeft uitstaan in financiële instellingen. Groen vraagt met name dat de stad minstens 25 procent van deze gelden belegd in ethisch verantwoorde spaarproducten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen