Beroep Google tegen Europese boete van 5 miljard dollar gaat van start: “We hebben net voor meer concurrentie op de markt gezorgd”

Het Europees Hof van Justitie begint vandaag met de behandeling van het bezwaar van Google tegen een boete van 5 miljard dollar die de techgigant in 2018 kreeg. Volgens Europa stelde Google illegale eisen aan telefoonfabrikanten die een eigen versie van Android wilden maken, maar tegelijk de appwinkel Play Store van Google wilden aanbieden.

Google is maandag begonnen met zijn beroep om een boete van 5 miljard dollar, opgelegd door de Europese Unie, ongedaan te maken. Het bedrijf voert aan dat zijn Android-besturingssysteem voor mobiele apparaten de concurrentie heeft gestimuleerd in plaats van deze te verhinderen.

Europese eisen

De boete van 5 miljard dollar was de grootste boete van de drie boetes, ten belope van 9 miljard dollar, die de Europese Unie de afgelopen vijf jaar heeft opgelegd aan Google. De EU heeft in 2018 Google ook bevolen om telefoonfabrikanten niet langer te verplichten de zoekapp van Google en de webbrowser Chrome vooraf te installeren als ze de Play Store van Google, de belangrijkste manier om Android-apps te downloaden, willen installeren.

Het Europees blok heeft Google ook opgedragen een einde te maken aan beperkingen die fabrikanten ervan weerhouden toestellen te verkopen die op niet-officiële versies van Android draaien. Het bedrijf liet destijds al weten dat het in beroep zou gaan tegen de juridische uitspraak. Vandaag start dat proces dus. Het kan nog enkele maanden duren vooraleer we een uitspraak krijgen.

Tijdens de hoorzitting deze week zal onder meer besproken worden of Google misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie en of Googles distributieovereenkomsten voor het besturingssysteem en zijn appwinkel concurrentiebeperkend waren. Volgens Europa maakte Google misbruik van die overeenkomsten om te vermijden dat potentiële concurrenten de markt zouden betreden.

“Meer keuzes”

In een reactie aan Wall Street Journal liet een woordvoerder van Google weten dat Android net meer keuzes biedt aan de gebruikers, “en niet minder.” Volgens de techgigant waren de omstreden overeenkomsten ook nodig om Android-telefoons compatibel te houden met apps. “Ze vormen geen belemmering voor het creëren van concurrerende besturingssystemen”, aldus Google.

Google zegt ook dat de bewering dat het concurrerende apps heeft geblokkeerd, onjuist is omdat fabrikanten doorgaans veel concurrerende apps op Android-toestellen installeren en consumenten die gemakkelijk kunnen downloaden.

Hoe dan ook moet Google in afwachting van een uitspraak de opgelegde maatregelen respecteren. Dat betekent dat Google de gebruikers van nieuwe Android-smartphones een keuzescherm met alternatieve zoekmachines moet aanbieden. Volgens de analysesite Statcounter heeft dat tot nu toe nauwelijks een impact gehad op het marktaandeel van Android binnen de markt van zoekmachines.

Lees ook:

(jvdh)

Meer