Studenten voeren actie aan de Unief van Gent tegen seksisme, de rector ontvangt hun eisen. (archiefbeeld uit 2019)
Volledig scherm
PREMIUM
Studenten voeren actie aan de Unief van Gent tegen seksisme, de rector ontvangt hun eisen. (archiefbeeld uit 2019) © Photo News

Hoe ‘woke’ zijn onze universiteiten nu echt?

“De academische vrijheid staat onder druk.” Dat meldde rector Luc Sels bij de start van het nieuwe jaar. “‘Woke’ heeft een activistische, militante kant gekregen waar ik me heel erg ongemakkelijk bij voel.” Is dat slechts een aanvoelen, of bestaan daar ook cijfers rond? Jazeker. Wij neusden in vakken en peilingen. Dit zijn onze bevindingen.

28 reacties

  • Roger Poot

    2 jaar geleden
    Niemand is gelijk in deze wereld en dat zal ook nooit zo zijn. Een 'woke' dictatuur zal daar niets aan veranderen.
  • Marianne Fritz

    2 jaar geleden
    Ze zullen nog wel eens beseffen dat het niet altijd is zoals zij denken of willen. Zo zit de maatschappij niet in mekaar.
  • Timmy Schroons

    3 jaar geleden
    Woke zijn gaat over bewustzijn van sociale ongelijkheid, racisme en discriminatie van minderheden. Kunnen we in deze woke maatschappij dan ook eens kijken naar de minderheid van niet gevaccineerden die de dag van vandaag ook worden gediscrimineerd en uitgesloten uit de maatschappij? Want deze politiek correcte gedachtengang is wel heel selectief. "Wie vrijheid opoffert voor veiligheid is beiden niet waard" (Benjamin Franklin)
  • marc Deglin

    3 jaar geleden
    wij betalen belastingen zodanig dat de politiek en politie onze manier van leven beschermd. als de politiek toelaat dat anderen hun wil wordt opgelegd op ons , kunnen er slechts 3 opties zijn: 1. de politiek beschermd ons en legt die mensen het zwijgen op 2. de politiek doet niets .3. als punt 2 gebeurd , hebben wij het recht op zelf politie rechter en beul te spelen. of gaat de politiek zeggen dat wij géén belastingen meer moeten betalen ?
  • Guy Stanbel

    3 jaar geleden
    Woke zijn is niet rebeleren, maar het hippe woord voor "kritisch zijn". Zie het probleem niet, enkel dat het weer een stigmatiserend concept is binnen onze cultuur dat voor verdeling zorgt. Gewoon iets zeggen mag niet meer, want wij leven in een slachtoffercultuur...