© LD

Yves Leterme adviseert Telenet sinds 2011

Ook Yves Leterme (CD&V), tot 7 december 2011 premier, werd door Telenet betaald voor advies. Dat heeft het bedrijf woensdag zelf gezegd. De adviesraad bestaat sinds 2011 en Leterme maakt er net als Siegfried Bracke en Patrick Dewael van in het begin deel van uit. Bracke nam inmiddels ontslag.

Telenet verduidelijkt dat de adviesraad dient om advies te geven aan het Telenet-management “over socio-economische, politieke en media uitdagingen van het bedrijf”. Telenet wil niet zeggen welke vergoeding werd betaald, maar sp.a’er Peter Vanvelthoven sprak over een vaste vergoeding van 12.000 euro plus 2.000 euro per vergadering. De adviseurs krijgen geen contract, klinkt het bij Telenet. De samenwerking is voor onbepaalde duur, maar kan door beide partijen opgezegd worden.

In de raad zetelden de voorbije jaren politici van diverse strekkingen: Siegfried Bracke (N-VA, 2011-2017), Peter Vanvelthoven (sp.a, 2011-2015), Patrick Dewael (Open Vld, 2011-heden), Patrick Moenaert (CD&V, 2011-2013), Yves Leterme (CD&V, 2011-heden) en Freddy Willockx (sp.a, 2011-2013). Ook Eric Van Heesvelde (2011-2014), oud-voorzitter van telecomwaakhond BIPT, en Jef Roos (2013-2014), oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VEV (nu Voka), adviseerden Telenet.

Het Mechelse kabelbedrijf maakt de vergelijking met Proximus, waar via het overheidsbelang politici in de raad van bestuur zetelen. Dat is bij de private speler Telenet niet het geval. “Om toch voeling te houden met de politieke context” kwam er een adviesraad “om een klankbord te hebben dat het management moet toelaten Telenet verder succesvol uit te bouwen”, luidt het. De derde grote operator in ons land, Orange België, zegt geen politici in zijn structuur te hebben en er ook geen betalen voor advies.

“De adviezen die de afgelopen jaren werden verleend, gingen onder andere over het verplaatsen van de hoofdzetel van Telenet Group Holding na de overname van BASE Company (van Mechelen naar Brussel, red.) en over het 500 miljoen investeringsprogramma ‘De Grote Netwerf’“, legt Telenet uit. “De leden van de adviesraad engageren zich om zich te onthouden van het verlenen van diensten aan Telenet over aangelegenheden die verband houden met zaken waarmee ze ook bezig zijn in het kader van de uitoefening van hun mandaat.”

Vorig jaar deed Telenet enkel nog een beroep op Yves Leterme, Siegfried Bracke en Patrick Dewael. “Zij kregen voor hun adviezen een marktconforme vergoeding. Als beursgenoteerd privébedrijf is het toegestaan om experts en adviseurs tegen een vergoeding te engageren”, zegt Telenet, dat Bracke na zijn ontslag bedankt voor de samenwerking.

“Door het ontslag van de heer Bracke en het eerdere ontslag van de heer Vanvelthoven herbekijkt Telenet of en in welke vorm de adviesraad, die reeds was verveld tot bilaterale contacten, moet blijven bestaan. Telenet zal echter ook in de toekomst bij experten (zowel politici, academici of andere relevante stakeholders) advies blijven inwinnen”, besluit het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER