©  Peter Schols

Ziekenhuispersoneel Maastricht staakt: “De koek is echt op”

In het Maastricht UMC+ wordt dinsdag gestaakt. Medewerkers van 31 afdelingen, waar deze dag zondagsdiensten worden gedraaid, doen mee. De planbare zorg is vervallen, maar alle acute zorg is gewaarborgd, evenals de oncologie en andere noodzakelijke zorg.

Hennie Jeuken

Bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, Helen Mertens, krijgt deze ochtend een lege koekendoos overhandigd, laat FNV-functionaris en MUMC+-werknemer Jurgen Intemann weten. “Dat is symbolisch. We maken hiermee duidelijk dat de koek echt op is.”

Behalve in Maastricht wordt ook in zeven andere academische ziekenhuizen het werk voor een (groot) deel neergelegd. Volgens vakbond FNV is het de grootste staking ooit bij Universitaire Medische Centra. De onderhandelingen tussen de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en de vakbond zijn vastgelopen.

Werkdruk

Met de staking hoopt de FNV een cao met betere arbeidsvoorwaarden en drie procent meer loon, af te dwingen. De werkdruk is veel te hoog, vinden de medewerkers.

Volgens Jurgen Intemann is iedereen boos. “We hadden hier bijvoorbeeld voor 62-plussers de generatieregeling. Die houdt in: 80 procent werken, daarvoor 90 procent betaald krijgen en 100 procent pensioen opbouwen. Die regeling loopt eind van het jaar af en er komt niets nieuws voor. Dat is maar een ding.” De arbeidsomstandigheden worden steeds slechter, stelt Intemann. De werkdruk hier is ontzettend hoog. De baas zegt wanneer je moet werken, er is geen flexibiliteit.” Er is dan ook veel uitval, mensen krijgen een burn-out, vertelt hij.

Extra

Het kabinet liet vorige week weten 675 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de zorgsalarissen. Dat wordt als een goede eerste stap gezien maar voor het koopkrachtbehoud van alle zorgmedewerkers is dat volgens de FNV niet genoeg.

Tijdens de zondagsdienst dinsdag houden verschillende vakbondsbestuurders toespraken in het Maastrichts ziekenhuis waar diverse spandoeken zijn opgehangen.

Ook zijn er onder andere sportactiviteiten tussen afdelingen onderling zoals darten en pingpong. Daarbij nemen medewerkers deze dag uitgebreid de tijd voor patiënten in het ziekenhuis. Onder het genot van een kopje koffie met cake leggen ze uit waarom ze actie voeren.