thumbnail:
thumbnail:

Geslaagd wielerweekend in Schalbroek

Lummen -

Het weekend van 24 en 25 september was niet alleen in Leuven een wielerhoogdag. Ook in Schalbroek stond dat weekend in het teken van de koers.

Georges Coenen

Op vrijdagavond organiseerde Beer Tasting club een bierproefavond met als thema 'wielerbieren'. Liefst 69 bier- en wielerliefhebbers waren present in de gildezaal van Schalbroek om zes minder bekende bieren te proeven. Al deze bieren waren gelinkt aan een oud-renner. Ze begonnen met het ‘Koerseklakse’ van Briek Schotte. Daarna volgden bieren gelinkt aan Lucien Van Impe, Ferdi Vandenhaute, Jempi Monseré en Rik Vanlooy om te eindigen met Lucien Buysse. Deze renner won in 1926 de langste en zwaarste Ronde van Frankrijk die ooit gereden is.Wouter Vanesch gaf heel veel informatie over de bieren en hun brouwerij. Stefan Mechelmans wist heel wat te vertellen over de renners. Marcel Stockmans had gezorgd voor de aangepaste hapjes: pasta vóór de start zoals de renners van tegenwoordig en een rijsttaart tijdens de koers, zoals vroeger.Zaterdagmorgen stonden de bestuursleden van de Sint-Sebastiaansgilde en van Wielerclub Rap en Knap weer klaar om alles op te stellen voor de 28ste Pinksterprijs. Om de iedereen bekende reden kon deze wedstrijd niet doorgaan op pinksterzaterdag, zoals bijna ieder jaar. Maar deze keer dus met veel succes in het najaar. 69 jonge wielrenners boden zich aan om de 18 rondes van 3,5 km door Schalbroek af te malen. Er werd snel gereden door dit jonge geweld. Te snel voor verschillende deelnemers zodat toch wel wat renners door de officiëlen uit koers werden genomen als zeeen te grote achterstand hadden opgelopen.De overwinning ging naar Mauro Cuylits uit Beerse. Hij ontsnapte op een tiental kilometer voor het einde uit het peloton en hij kwam aan met een mooie voorsprong van 45 seconden op Felix Cox en 1 minuut op het peloton, waarvan Michael Latin de spurt won.Anna Vanderaerden, de enige renster tussen de 68 jongens, kreeg de prijs van de beste Lummenaar uit handen van Schepen van Sport Romy Soors en voorzitter Peter Vandevenne.Meer foto’s in de fotogalerij van de gilde op schalbroek.be.