© HBVL

Vandalen beschadigen 135 lijnbussen in drie stelplaatsen: busverkeer Limburg weer hersteld

Het busvervoer van De Lijn is dinsdagvoormiddag in heel Limburg danig in de war gestuurd nadat vandalen de ventielen van de wielen van zo’n 135 bussen sneden in de stelplaatsen van Hasselt, Winterslag en Beverlo. De technici van De Lijn zijn er ondertussen in geslaagd om quasi alle bussen te herstellen.

Dirk Jacobs

“Het vandalisme is dinsdagochtend ontdekt toen onze eerste chauffeurs, in de verschillende stelplaatsen, rond 4 uur hun bussen wilden starten en ze vaststelden dat er platte banden waren”, zegt woordvoerder Karen van der Sype van De Lijn. “Afgelopen nacht moeten vandalen in de drie getroffen stelplaatsen aan het werk geweest zijn om de ventielen bij de banden stuk te snijden. Al snel bleek dat het niet om één bus ging maar dat meerdere bussen in elk stelplaats. Hoeveel banden er daadwerkelijk stuk zijn, weten we nog niet. Maar dit is een serieuze vandalenstreek die vooral onze reizigers treft.”

In totaal werden er over de drie stelplaatsen ongeveer 135 bussen gevandaliseerd. In de stelplaats van Hasselt ging het om zeker 60 bussen, in die van Winterslag om 35 voertuigen. In Beverlo werden een 40-tal bussen gevandaliseerd en waren er amper drie nog in orde. Zowel in Hasselt als in Beverlo drongen de vandalen vermoedelijk langs achter de stelplaats binnen. Ze sneden er wellicht een draad door.

Voorlopig voeren de lokale politiezones LRH, Carma en Beringen/Ham/Tessenderlo per stelplaats het onderzoek. Daarna zal bekeken worden hoe de dossiers samengebracht zullen worden. “In Hasselt gaat het om minstens zestig bussen waarvan telkens één band werd kapotgemaakt”, zegt Dorien Baens van politie LRH. “De vandalen knipten of sneden daarbij de ventielen af. We zijn de schade aan het inventariseren en kijken of er camerabeelden zijn die opgevraagd kunnen worden.” Er zijn nog geen concrete verdachten in beeld.

Vandalen sneden ventielen van de wielen in de stelplaatsen van Hasselt, Genk en Beringen. ©  Sven Dillen

Uitgereden met lekke banden

De chauffeurs die dinsdagmorgen toekwamen zijn erg onder de indruk. Volgens vakbondsafgevaardigde en buschauffeur Gery Nuyts, die dinsdag om 5 uur zijn shift aanvatte, wist niemand dat de banden kapot waren. “In alle drie de getroffen stelplaatsen zijn de chauffeurs vanmorgen uitgereden. We hadden niet meteen door dat de banden waren afgesneden omdat je dat ’s ochtends in het donker gewoon niet ziet.”

“Rond 7 uur kregen we een bericht, nadat het vandalisme was opgemerkt in stelplaats Hasselt, dat we onze banden moesten nakijken. Al snel merkten we dat het niet ging om een alleenstaand feit. Er werd ons toen ook gevraagd om de passagiers, voornamelijk schoolkinderen, op een rustige rij manier aan school af te zetten en om daarna terug naar de stelplaats te rijden. Ik had op dat moment 30 passagiers.”

De vakbondsafgevaardigde benadrukt dat zij zich volledig distantiëren van deze actie. “We weten allemaal dat de medewerkers ongelukkig zijn. Maar omdat op deze manier te uiten, indien het gaat om een interne actie, zou schandalig zijn. We wachten het onderzoek van de politie af, want op dit moment is het nog steeds niet duidelijk wie de vandalen zijn.”

Geen camera’s

Volgens Nuyts zijn zij al jaren vragende partij voor camera’s op de parking van de stelplaats van Beverlo. “We willen daarmee de veiligheid van de medewerkers nog extra garanderen. Wanneer je met de laatste shift binnenkomt om middernacht en je alleen naar je wagen moet wandelen is dat geen gemakkelijke opgave. Hadden we nu camera’s, dan wisten we meteen wie er achter deze onmenselijke actie zit.”

Ook Leon Versluys van ACOD-TBM Limburg zegt dat er aan de stelplaatsen geen camera’s hangen. “We vragen hier al jaren naar omdat er bijvoorbeeld in Hasselt eerder al auto’s beschadigd werden aan de stelplaats. Maar blijkbaar is er geen budget voor vrijgemaakt.”

Volgens Karen Van der Sype van De Lijn klopt dat niet. “Het klopt niet dat er geen camera’s hangen aan de stelplaatsen. Ze hangen er wel degelijk. Hoeveel er dat zijn en op welke plaatsen precies, kunnen we niet meedelen.”

Vakbondssecretaris Limburg voor ACV Geert Witterzeel keurt het vandalisme volledig af. “We voelen ons er niet lekker bij. Want er wordt vlug gekeken naar ons personeel. Maar op dit moment moeten het onderzoek van de politie afwachten. We keuren het volledig af en hebben geen enkel respect voor deze actie. Ik heb dit nog nooit meegemaakt in mijn 25 jaar professionele vakbondsverantwoordelijkheid. We weten dat het ongenoegen groot is bij de medewerkers en we hopen dat er geen link is met deze actie. Met de drie vakbonden hebben we trouwens vorige week donderdag een stakingsaanzegging gedaan. We hopen zo snel mogelijk met de directie samen rond te tafel te gaan zitten”, zegt Witterzeel.

Ochtendspits

Het vandalisme zorgde voor zwaar verstoorde ochtendspits in heel Limburg. “Onze techniekers zijn in allerijl gestart met het verzamelen en vervangen van de stuk gesneden wielventielen. Ze zijn er inmiddels wel in geslaagd om quasi alle bussen terug rijklaar te maken, zodat over het hele net deze namiddag de toestand terug normaal zal zijn”, zegt woordvoerder Karen van der Sype. “Een pluim voor de snelheid waarmee ze in deze gewerkt hebben.” Het is nog niet duidelijk wat de precieze herstelkost is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER