©  EPA-EFE

Na periode vol tegenslagen wacht cruciale week voor Joe Biden nu de VS op slot dreigt te gaan

Er staat veel op het spel voor president Joe Biden deze week. Het Amerikaanse Congres wil stemmen over zijn infrastructuurplan van duizend miljard dollar, met daaraan gekoppeld het ambitieuze sociale pakket ter waarde van 3.500 miljard dollar. Maar boven die onderhandelingen hangt de donkere schaduw van een mogelijke ‘shutdown’. Biden snakt naar succes na een periode vol tegenslagen.

Bron: De Telegraaf

In eerste instantie zou er maandag al gestemd worden over het infrastructuurplan, maar dat is uitgesteld naar donderdag. Want, zo zegt de Democratische leider Nancy Pelosi, eerst moet die shutdown voorkomen worden. Donderdag om middernacht loopt namelijk de belangrijke deadline voor het verhogen van het schuldenplafond af. Als er voor die tijd geen overeenkomst is over meer uitgaven, dan moeten overheidsinstanties gedwongen dicht en een deel van de ambtenaren verplicht naar huis.

Het maakt de politieke verdeeldheid in Washington op pijnlijke wijze zichtbaar. Een shutdown zal vooral Biden en de Democraten worden aangerekend, zo denken de Republikeinen. Zij zijn immers de partij aan de macht. De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell heeft al gewaarschuwd dat de Democraten niet op Republikeinse steun hoeven te rekenen. “Democraten hebben hier niet onze hulp bij nodig. Ze hebben de middelen om dit zelf op te lossen.”

Puzzel

Als het schuldenplafond verhoogd is, begint de puzzel pas voor de Democraten. De partij is verdeeld over Bidens meest ambitieuze plannen. Meer gematigde Democraten moeten overtuigd worden van het grotere plan van 3500 miljard dollar, waar maatregelen inzitten voor gezondheidszorg, kinderopvang en tegen klimaatverandering.

Republikeinen zijn het niet eens met de belastingverhogingen die aan dit peperdure plan gekoppeld zijn. De Democraten denken dat ze hun grote plan erdoor kunnen krijgen zonder Republikeinse steun, maar dan moeten wel alle Democraten voor stemmen. Progressieve Democraten willen dan weer niet voor het andere infrastructuurplan stemmen als dat grotere sociale plan er niet doorkomt. Zo zijn al Bidens plannen met elkaar verbonden in een ingewikkeld en breekbaar web van onderhandelingen.

 ©  AFP

Populariteit

Voor Biden is het essentieel dat de Democraten eruit komen. Zijn populariteit heeft de afgelopen maanden een flinke knauw gekregen. Van alle kanten kreeg hij kritiek na een serie van grote tegenvallers en problemen.

Dat begon met de chaotische terugtrekking uit Afghanistan, waarbij een aanslag Amerikaanse levens kostte, en Amerikanen en bondgenoten achtergelaten moesten worden. De problemen aan de Mexicaanse grens namen toe, door een toestroom van Haïtiaanse vluchtelingen. Daarnaast blijft corona een probleem. Een deel van de Amerikanen wil zich nog altijd niet laten vaccineren. Dat zorgt ervoor dat het echte economische herstel nog op zich laat wachten. Ook dat wordt Biden aangerekend.

Moorden

De FBI maakte bekend dat het aantal moorden met bijna 30 procent is toegenomen het afgelopen jaar. Dat is de grootste toename sinds die cijfers worden bijgehouden, in de jaren zestig. De meeste doden vielen door vuurwapens. Republikeinen wijzen naar Democraten die de baas zijn in de steden met de meeste schietpartijen. Democraten vinden dat er strengere wapenwetten moeten komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer