Direct naar artikelinhoud
NieuwsItalië

‘Een belediging voor vrouwen’: standbeeld van schaars geklede vrouw leidt tot seksisme-rel in Italië

Het bronzen beeld werd afgelopen weekend door de voormalige premier van Italië, Giuseppe Conte, onthuld.Beeld www.italia2tv.it

Een pikant standbeeld, dat een vrouwelijk personage uit een bekend 19de-eeuws gedicht moet voorstellen, heeft in Italië voor flink wat ophef gezorgd. ‘Het is een belediging voor vrouwen en de geschiedenis dat het zou moeten vieren.’

Het bronzen beeld van een vrouw in een doorzichtige jurk werd zaterdag door de voormalige premier van Italië, Giuseppe Conte, onthuld in Sapri ten zuiden van Salerno. Het werk is een eerbetoon aan het gedicht ‘La Spigolatrice di Sapri’ van Luigi Mercantini uit 1857.

‘La Spigolatrice di Sapri’

Het gedicht waarop het standbeeld gebaseerd is, is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. Het beschrijft de aankomst van opstandelingen in Sapri in 1857, die steun probeerden te verwerven om de koning van zijn troon te stoten. In plaats daarvan werden ze uiteindelijk gedood door de plaatselijk bevolking. Het personage waarop het standbeeld gebaseerd is, is een boerin die getuige is van de komst van de opstandelingen.

‘Is dit nog normaal?’

Op sociale media viel het standbeeld bij veel Italianen echter al snel in slechte aarde. Zo noemde Laura Boldrini van de centrumlinkse Democratische Partij, het een “belediging voor vrouwen en de geschiedenis die het zou moeten vieren”. “Hoe kunnen zelfs onze instellingen de weergave van een vrouw als een geseksualiseerd lichaam accepteren?”, twitterde ze.

Twitter bericht wordt geladen...

Haar collega’s, een groep vrouwelijke politici van de Democratische Partij in Palermo, gingen een stap verder en riepen op om het standbeeld neer te halen. “Opnieuw moeten wij de vernedering ondergaan onszelf afgebeeld te zien in de vorm van een geseksualiseerd lichaam, verstoken van ziel en zonder enig verband met de sociale en politieke kwesties van het gedicht”, klinkt het in een verklaring.

De voormalige Italiaanse senator Manuela Repetti schreef op de nieuwswebsite Huffington Post dat ze “geschokt” was door het standbeeld. “Is het normaal om een boerin op deze manier af te beelden?”, vroeg Repetti.

Liefhebber menselijk lichaam

De beeldhouwer, Emanuele Stifano, verdedigde zijn werk en gooide nog wat olie op het vuur. Als het aan hem had gelegen, zo schreef hij op Facebook, zou het standbeeld “volledig naakt zijn geweest ... gewoon omdat ik een liefhebber ben van het menselijk lichaam”. 

Volgens Stifano is heeft het maar weinig zin om te proberen kunstwerken uit te leggen aan zij “die absoluut alleen maar verdorvenheid willen zien”.