Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsVoetbalschandaal

Nieuwe onthullingen in ‘Operatie Zero’: Van Holsbeeck vroeg scheidsrechter Delferière om ‘Anderlecht te beschermen’

Delferière in de bewuste Club-Anderlecht.Beeld photo_news

Drie jaar nadat het voetbalschandaal ‘Operatie Zero’ in ons land losbarstte, worden er nu nieuwe details naar buiten gebracht. Zo probeerde voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck in 2017 een belangrijke topper in de titelstrijd op het veld van Club Brugge te beïnvloeden. Scheidsrechter Sébastien Delferière stelde dat paars-wit niét zou verliezen, zo schrijft de VRT.

Hoe zat het weer met ‘Operatie Zero’?

Drie jaar geleden legde ‘Operatie Zero’ - ook bekend als ‘Operatie Propere Handen’ -  een flinke bom onder het Belgische voetbal. In een onderzoek naar financiële fraude en matchfixing kwamen spelersmakelaars, scheidsrechters, trainers, clubleiders en journalisten in opspraak. Spilfiguur Dejan Veljkovic sloot nadien een deal met het gerecht en werd spijtoptant in ruil voor strafvermindering. De spelersmakelaar legde volledige bekentenissen af. 

Herman Van Holsbeeck: algemeen manager van RSC Anderlecht tussen 2003-2018. Werd in 2018 door de politie verhoord in het kader van ‘Operatie Propere Handen’, hij werd toen niet in verdenking gesteld en mocht na verhoor beschikken.

Sébastien Delferière: scheidsrechter in het Belgische topvoetbal van 2011 tot 2018. Hij wordt verdacht van wedstrijdvervalsing.

Dejan Veljkovic: spelersmakelaar en een van de hoofdrolspelers in ‘Operatie Zero’, verdacht van witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie. Besloot om spijtoptant te worden in ruil voor strafvermindering.

Welke verhalen sluipen er nu naar buiten?

Veljkovic had een goede band met scheidsrechter Sébastien Delferière. En daar wilde Herman Van Holsbeeck voordeel uit halen. De voormalige Anderlecht-manager nodigde Veljkovic in 2017, op drie speeldagen van het einde, uit in aanloop naar de topper tegen Club Brugge. Van Holsbeeck vertelde dat het belangrijk is voor Anderlecht om kampioen te spelen, RSCA mocht niet verliezen. Zo onthult de VRT vandaag.

Van Holsbeeck vroeg Veljkovic of hij zijn goede kennis Delferière, die als scheidsrechter voor Club-Anderlecht werd aangeduid, wilde aanspreken om zich niet te laten intimideren door de druk van het Brugse publiek in Jan Breydel. Delferière moest geen speciale dingen doen, maar moest wel “Anderlecht beschermen”. Volgens Veljkovic verzekerde Delferière hem dat Anderlecht niet zou verliezen.

Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 1-1-gelijkspel, waarna Anderlecht de landstitel veroverde. Zo kon paars-wit ook sterkhouder Sofiane Hanni een verbeterd contract aanbieden. Daar werd ook makelaar Veljkovic beter van, hij streek zo’n 400.000 euro op. Later gaf hij Van Holsbeeck en zijn vrouw een dure Rolex-horloge cadeau. Delferière kreeg dan weer gratis tickets voor drie Champions-Leaguewedstrijden van Anderlecht, met gratis parking en toegang op de receptie.

Uit een reportage van RTBF-onderzoeksjournalist Thierry Luthers die morgen verschijnt, blijkt dat diezelfde Delferière zich nadien opstelde als makelaar van trainer Felice Mazzu. Die laatste was op dat moment vier jaar coach van Charleroi, maar wilde graag een niveau hoger acteren. Delferière, die wilde bijverdienen, vroeg Veljkovic om een ontmoeting met Mazzu te organiseren. En zo geschiedde.

Mazzu bereikte in diezelfde periode een akkoord met Club Brugge om Michel Preud’homme op te volgen, maar daar was Charleroi-baas Mehdi Bayat niet over te spreken. De deal werd afgeblazen. Delferière floot later dat jaar Charleroi-Gent, de Buffalo’s waren razend nadat er twee penalty’s niet werden gefloten.

Zo werd Yuya Kubo na amper drie minuten spelen onderuit gemaaid door Dorian Dessoleil. Een duidelijke fout, maar de bal ging niet op de stip. Delferière bleef ook na het bekijken van de beelden, na interventie van de VAR, bij zijn beslissing.

Charleroi leidde met 2-1, tot in de 92ste minuut Amary Baby hands beging in de eigen zestien. Delferière zag er zowaar geen graten in én deed geen beroep op de VAR, die nochtans melding deed. Ongeloof bij AA Gent, de drie punten waren een prooi voor Mazzu en Charleroi.

Wat nu?

Volgens bronnen binnen het gerecht is de kans heel klein dat de wedstrijd zal weerhouden worden als matchfixing, wegens onvoldoende bewijs.

De voetbalbond kan en zal voorlopig geen verdere stappen ondernemen tegen Delferière. Die is op dit moment geschorst als scheidsrechter, maar is nog steeds aan de slag als bediende bij de Waalse amateurvleugel. “We moeten op dit moment het gerechtelijk onderzoek afwachten”, stelt Peter Bossaert, CEO van de KBVB.

Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck.Beeld Photo News