ALFONSO ESCALERO via REUTERS
Volledig scherm
© ALFONSO ESCALERO via REUTERS

Nederlands ‘wonderhuisje’ op La Palma alsnog door lava verwoest: “We zijn alles kwijt”

Een huisje op La Palma dat op wonderbaarlijke wijze als enige in de omgeving ontsnapte aan de kolkende lavastromen, is alsnog ten onder gegaan. Dat bevestigen familieleden van de bewoners op Facebook. “We zijn erachter gekomen dat het huis er niet meer staat”, schrijft een dochter van de eigenaren van het huis, dat 30 jaar geleden door een Nederlandse vrouw is ontworpen.

8 reacties

  • Jacques-Philippe Leclerc

    3 jaar geleden
    Elfride: Een wetenschappelijk team van het Canarische Eilanden Vulkanologisch Instituut (Involcan), het Technologisch en Renewable Energy Institute (ITER) en het Tenerife Insular Energy Agency (AIET) hebben een wetenschappelijke campagne uitgevoerd waarvan de voorlopige resultaten aantonen dat de huidige diffuse uitstoot van kooldioxide (CO²) in de atmosfeer door de Cumbre Vieja vulkaan heeft bereikt 800+ kiloton p/dag. De uitstoot van CO² in Europa, (zonder Rusland) is 17323+ kiloton p/dag.
  • Elfride Van Overloop

    3 jaar geleden
    Dank u voor uw bijdrage, Jacques-Philippe Leclerc. Ik was me hierover ook vragen aan het stellen. Worden de meetresultaten later vrijgegeven, of denkt u dat de CO2 meetmethode minder goed functioneert dan werd aangenomen ?
  • Jacques-Philippe Leclerc

    3 jaar geleden
    Het vulkaanmonitoringprogramma van Cumbre Vieja wordt sinds 2005 continu de diffuse ontgassing van CO2 gemonitord in het zuidelijkste deel van Cumbre Vieja volgens de accumulatiekamermethode. De meetlocatie (LPA04) is geselecteerd omdat deze afwijkende diffuse CO2-ontgassingemissiewaarden vertoont ten opzichte van de achtergrondwaarden die in verschillende onderzoeken waren gemeten (Padrón et al., 2015). Maar geen enkele informatie hoeveel CO2 is vrijgegeven bij deze vulkaan Cumbre Vieja.(?)..
  • Jan Desmet

    3 jaar geleden
    Iemand crowdfunding doen voor mij ? Ik kan geen huis kopen.
  • Frank De Rycke

    3 jaar geleden
    Sterkte !!