Spencer Littleson wanhoopt niet na twee thuisnederlagen. ©  Serge Minten

Plus ArtikelBasketbal BNXT League Leuven-Limburg United woensdag 20.30 u.

Limburg United moet winnen van Leuven om competitiestart te redden

Na twee thuisnederlagen voor Limburg United wordt de wedstrijd van woensdag in Leuven een die absoluut moet gewonnen worden. Spencer Littleson is ondanks de gemiste seizoenstart overtuigd dat er genoeg talent in de ploeg zit.

Johnny Peeters

“We speelden twee keer tegen sterke tegenstanders en toonden dat we kunnen wedijveren met iedereen”, weet Spencer Littleson. “We hebben last van groeipijnen. Maar we zo vroeg in het seizoen getest en dat zal ons de rest van het seizoen goed helpen. Met Fletcher erbij moeten we ons opnieuw aanpassen en dat zal je snel zien in de volgende wedstrijden. De volgende stap zal beter samenspelen worden. Ook ik moet mij nog wat aanpassen. Het is een andere stijl van basketten hier in Europa en de scheidsrechters fluiten ook op een andere manier.”

Toledo

De 23-jarige Amerikaanse rookie kwam in college uit voor Toledo. Ook nieuwkomer Fletcher én Luke Knapke, vorig jaar nog bij Limburg United, kwamen uit voor dezelfde universiteit. “Ik heb daar nooit een wedstrijd met Fletcher gespeeld, omdat ik in 2018 overkwam van de universiteit van Duquesne en nog niet mocht spelen. Ik heb wel veel met hem getraind en hij nam mij onder zijn vleugels. Hij leerde mij om beter te verdedigen en hoe je een leider op het veld wordt. Mijn huidig niveau heb ik vooral te danken aan Tre‘Shaun. Luke Knapke was mijn kamergenoot in college en een van mijn allerbeste vrienden. Toen Limburg United interesse voor mij toonde, was hij de eerste die ik opbelde. Hij vertelde veel goede dingen over de stad, de coachingstaff en de voorzitter. Dat maakte het veel gemakkelijker om voor Limburg United te kiezen. Het is spijtig dat we niet de kans kregen om samen als prof te spelen. Hij koos ervoor om te stoppen met basketten en meer tijd bij zijn familie door te brengen.”

Ook Littleson mist zijn familie in de States: “Mijn vriendin bleef achter in Amerika. Ze werkt er als verpleegster. Over een kleine twee maanden komt ze op bezoek. Ze blijft drie maanden en we zullen zien hoe dat gaat. Als je ervoor kiest om profspeler te worden, moet je opofferingen maken. Je leven draait alleen om basketbal. Van de andere kant schept dat ook een band tussen je Amerikaanse ploeggenoten die in dezelfde situatie zitten.

Summer League

Littleson speelde begin augustus in de NBA Summer League met Detroit Pistons. “Een geweldige ervaring om op dat niveau een kans te krijgen. Ik speelde er met Cade Cunningham en Saddiq Bey. Bey werd in het NBA Rookie Team van het jaar opgenomen. Ze namen mij in de ploeg op alsof ik er al jaren speelde. Vooral tactisch leerde ik veel bij. Mijn hele familie heeft basketbal gespeeld. Ik leerde veel van mijn vader die enkel jaren mijn coach was. Mijn twee oudere broers speelden ook basketbal, dus ik was het kleine broertje dat alle wedstrijden mee volgde. Geen van beide is profspeler geworden.“