K. reed ’s nachts met de fiets naar het politiekantoor in Westerlo, om de dreigbrief er achter te laten. Daarna stak hij een auto in brand. © Faroek 

Valse bommelder veroordeeld tot zes jaar cel, maar vrijgesproken voor poging gijzeling

Westerlo, Diepenbeek -

De rechter heeft K. (37) veroordeeld tot zes jaar cel voor de valse bommelding die hij in mei 2019 deed. 20.000 schoolkinderen in drie gemeenten moesten daardoor geëvacueerd worden, en het veroorzaakte grote paniek. De man had volgens het parket ook plannen om een kind te ontvoeren, maar voor die tenlastelegging werd hij vrijgesproken.

Britt Peeters

LEES OOK: Man (37) dreigde na valse bommelding in scholen ook kind te gijzelen en riskeert acht jaar cel: “Mensen shockeren zit in zijn aard”

K. liet op 8 mei ’s nachts een brief achter op het politiebureau van Westerlo met de boodschap dat in een school een bom met stalen nagels zou ontploffen. Dat veroorzaakte grote paniek bij schoolkinderen en ouders uit Westerlo, Diest en en Aarschot. Alle schoolkinderen uit de scholen in die gemeenten moesten geëvacueerd worden.

Op hetzelfde ogenblik dat de brief werd achtergelaten, werd vlakbij ook een auto in brand gestoken. De politie vond ook een brief waarin hij gedetailleerd beschreef dat hij een kind zou gijzelen.

Dankzij camerabeelden aan het politiekantoor en een uitzending van opsporingsprogramma Faroek, kwam K. vrij snel in het vizier. Bovendien had de man zelf ook aan zijn moeder en collega’s met een grote lach vertelt dat hij de bommelder was. Zijn broer verklaarde later dat hij een psychopaat is, en ook volgens zijn moeder hoort de man thuis in de psychiatrie.

De dreigbrief die de man aan politiekantoor van Westerlo achterliet. © Faroek

“Aandacht”

De bommelding en de brandstichting gaf K. eerder al in de rechtbank toe. “Wat wilde u daar toch mee bereiken?”, vroeg rechter Willemijn Verhoeve tijdens het proces. “Aandacht”, gaf de man toe. “Toen wist ik ook niet dat het zo serieus genomen zou worden. Nu begrijp ik dat. Ik heb er spijt van”, zei hij.

Hoewel hij in het verleden al veroordeeld werd voor de gijzeling van een kind, bleef de man het hele onderzoek ontkennen dat hij ook nu die intentie had.

“Die brief ziet er realistisch uit, maar was louter bedoeld als ‘grap’ aan zijn ex-vriendin. Uit frustratie en boosheid na de breuk wilde hij haar shockeren. Dat is wat hij doet. Het zit in zijn aard. Ook daarom deed hij die bommelding. Hij is opgegroeid in een kil nest en omwille van weinig zelfvertrouwen, wil hij zich ‘iemand’ kunnen voelen”, zei advocaat Steven Van de Kerkhof.

Het parket eiste een celstraf van acht jaar, maar de rechter veroordeelde de man uiteindelijk tot zes jaar cel. Voor de tenlastelegging poging tot gijzeling werd K. vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER