Stephanie Grisham werkte van 2016 tot 2021 voor de Trumps, maar heeft nu weinig goeds te zeggen over hen. ©  AFP

Medewerker doet boekje open over de Trumps: toneeltje met Poetin, driftbuien en “alles in orde daar beneden”

Donald Trump was als Amerikaans president een seksist met driftbuien die vrienden wilde zijn met Poetin, first lady Melania een bedrogen vrouw uit op wraak. Dat schrijft althans hun voormalig medewerkster Stephanie Grisham in een boek over haar tijd in het Witte Huis.

adb
Bron: NYT, CNN, Washington Post

“Het eerlijkste en intiemste portret van het Witte Huis onder Trump tot nu toe.” Zo prijst uitgever HarperCollins I’ll take your questions now: What I saw in the Trump White House van Stephanie Grisham aan. De Amerikaanse werkte van 2016 tot 2021 voor voormalig president Donald Trump en first lady Melania Trump als woordvoerster, persverantwoordelijke en stafchef. Grishams boek wordt volgende week gepubliceerd, maar Amerikaanse media lichten er nu al enkele passages uit. En die schetsen geen al te fraai beeld van haar ex-werkgevers.

Toneeltje met Poetin

Grisham stond erom bekend als enige perssecretaris van het Witte Huis nooit een persconferentie voor reporters te geven. Omdat ze wilde vermijden voor schut te staan door Trumps onredelijke eisen, zegt ze nu. “Ik wist dat de president vroeg of laat zou willen dat ik iets zou zeggen aan het volk dat niet waar was of me als een gek zou laten klinken.” Zo wilde hij dat ze het beruchte telefoontje met de Oekraïense president dat tot Trumps eerste impeachment leidde zou naspelen voor de pers.

Zelf voerde Donald Trump een toneeltje voor de media op toen hij Russisch president Vladimir Poetin ontmoette in de marge van de G20 in 2019, terwijl zijn banden met Rusland onder een vergrootglas waren gekomen door het Mueller-onderzoek. “Oké, ik ga me enkele minuten een beetje harder voordoen tegenover jou”, zou hij tegen Poetin gezegd hebben. “Maar het is voor de camera’s, en nadat zij vertrekken, zullen we praten. Je begrijpt het wel.”

Toen Donald Trump en Vladimir Poetin elkaar in 2019 ontmoetten zou de Amerikaanse president gezegd hebben dat hij zich even harder zou voordoen tot de camera’s weg waren.  ©  BELGAIMAGE

Tijdens die ontmoeting zou Poetin overigens geprobeerd hebben zijn Amerikaanse ambtsgenoot af te leiden door opzettelijk een bijzonder aantrekkelijke vrouw te kiezen als tolk. Dat vermoeden fluisterde Trumps adviseur Fiona Hill haar in het oor tijdens het gesprek, schrijft Grisham.

Vrouwen

Trump had meer dan gewoon een zwak voor mooie vrouwen, volgens Grishams boek: hij zou zich vaak ongepast gedragen hebben. Zo vroeg de president haar toenmalige vriend – ook een Trump-medewerker – of ze goed was in bed. En was hij iets te geïnteresseerd in een jonge persmedewerkster. “Hij vroeg haar in de cabine van Air Force One te komen zodat hij naar haar kont kon kijken.”

Tijdens een tirade in het Oval Office over E. Jean Carroll, die hem ervan beschuldigde haar in de jaren negentig te hebben verkracht, zou Trump eerst haar uiterlijk beledigd hebben en dan in Grishams ogen hebben gekeken en gezegd: “Je ontkent het gewoon. Dat is wat je in elke situatie doet. Nietwaar, Stephanie? Je ontkent het gewoon.”

Nadat pornoactrice Stormy Daniels in de media details deelde over haar vermeende affaire met Trump, inclusief een beschrijving van zijn geslachtsdeel, zou de president Grisham gebeld hebben om haar te verzekeren dat daar niets mis mee was. “‘Alles daar beneden is in orde’, zei hij. Wat moest ik daar in godsnaam op antwoorden? Ik hield het op een simpele ‘oké’ en bad dat de verbinding op de een of andere manier verbroken zou worden. ‘Het is in orde’, herhaalde hij. ‘Euh, ja, meneer’, antwoordde ik. Wel, dat was ongemakkelijk.”

Over een vaker besproken lichamelijk kenmerk van de president, zijn haar, zegt Grisham dat hij dat zelf knipte. “Met een grote schaar waarmee hij waarschijnlijk een lint zou kunnen doorknippen bij de opening van een van zijn eigendommen.”

Woede-uitbarstingen

De president was obsessief bezig met macht en wilde koste wat het kost de touwtjes in handen houden, aldus Grisham. Als voorbeeld haalt ze zijn bezoek aan het militair hospitaal Walter Reed aan dat in 2019 in een waas van mysterie was gehuld. Ze suggereert dat Trump er toen een colonoscopie onderging, maar dat geheim hield én zonder verdoving deed. Zodat zijn vicepresident Mike Pence niet tijdelijk de macht zou krijgen terwijl hij verdoofd was, want dat zou een teken van zwakte geweest zijn.

Trump was te druk bezig met “zijn eigen ego en waanbeelden over zijn onoverwinnelijkheid” om de coronapandemie aan te pakken, aldus Grisham.

Grisham werkte zowel voor Donald als Melania Trump. ©  AP

Geïnspireerd door een reis naar Noord-Korea, zou Trump Stephanie Grisham gevraagd hebben om de pers uit de briefingruimte van het Witte Huis te weren. Telkens als hij haar vroeg hoe het daarmee stond, liet ze weten dat ze ermee bezig was. Ze probeerde hem tevreden te houden, maar zijn woede tegenover haar en anderen was “angstaanjagend”, schrijft ze. “Toen ik begon te zien dat zijn driftbuien niet alleen om te shockeren of voor de camera’s waren, begon ik spijt te krijgen van mijn beslissing om naar de West Wing te gaan.”

Grisham schrijft dat Trump vooral vaak kwaad werd op de raadsman van het Witte Huis Pat Cipollone. “Hij vond het niet leuk als ze hem vertelden dat dingen die hij wilde doen onethisch of illegaal waren. Dus schreeuwde hij tegen ze. Maar dan luisterde hij meestal. En schreeuwde dan later weer tegen ze.”

Zijn medewerkers logen tegen hem om hem niet kwaad te maken, bijvoorbeeld toen de kist van George HW Bush met zijn vliegtuig vervoerd zou worden en “we wisten dat hij daar niet oké mee zou zijn”. Grishams toenmalige vriend Max Miller kreeg zelfs de taak hem te kalmeren door zijn favorietje liedjes, onder andere Memory uit de musical Cats te spelen, zegt ze.

“De waarheid was dat zo goed als iedereen uiteindelijk niet meer welkom was bij de president. We waren flessen melk met houdbaarheidsdatums. Ik had meer moeten zeggen.”

Melania

Grisham veranderde in april 2020 van rol binnen het Witte Huis, en ging als stafchef voor first lady Melania Trump werken, nadat ze eerder al jarenlang haar woordvoerster was geweest. Ze beschrijft in haar boek de periode nadat de beschuldigingen van onder anderen Stormy Daniels naar buiten kwamen, en Melania’s “woede”. Volgens Grisham vertelde de first lady haar dat ze Trumps ontkenningen of die van zijn advocaat Michael Cohen niet geloofde. “Oh alstublieft, maak je een grapje? Ik geloof niets van die rotzooi.”

De stafchef had het gevoel dat Melania Trump daarna “ontketend” was. “Ze was altijd onafhankelijk geweest van haar echtgenoot, maar nu, als een onrecht aangedane en publiekelijk vernederde first lady, leek ze bevrijd om te doen wat ze wilde.”

Donald Trump zou uitgevlogen zijn tegen zijn vrouw nadat ze deze jas droeg. ©  ISOPIX

Volgens Grisham liet Melania haar man weg uit foto’s en tweets, en verscheen ze aan de arm van knappe militairen om hem te jennen. Toen ze een schandaaltje veroorzaakte door bij een bezoek aan migrantenkinderen een jas te dragen met daarop ‘I really don’t care, do U?’ (Het kan me echt niet schelen, jou wel?), wees Donald Trump zowel zijn vrouw als Grisham terecht. “Wat was je verdomme aan het denken?”, vroeg hij hen in het Oval Office. Hij liet een assistent een tweet uitsturen met een dekmantel en zei hen: “Je zegt maar dat je het over de media had.”

Grisham schrijft dat Melania minder en minder betrokken en geïnteresseerd was. Tijdens de bestorming van het Capitool door een woedende menigte Trump-aanhangers, op 6 januari, was ze bezig met een fotoshoot van een tapijt en weigerde ze de relschoppers tot kalmte op te roepen. Voor Stephanie Grisham was het de druppel, en ze nam nog diezelfde dag ontslag.

LEES OOK. Voormalig stafchef schrijft onthullend boek over Melania Trump: “Als een gedoemde Marie-Antoinette”

Reactie van de Trumps

De Trumps zijn uiteraard niet opgezet met Grishams boek. “Stephanie had niet wat nodig was en dat was duidelijk van in het begin”, reageerde Donald Trump dinsdag in een verklaring. Volgens de oud-president werd ze “erg kwaad en verbitterd” na een relatiebreuk. “Ze had grote problemen en wij hadden het gevoel dat ze die zelf moest verwerken. Nu wordt ze, zoals iedereen, betaald door een radicaal links georiënteerde uitgever om slechte en valse dingen te zeggen”, aldus Trump. “Jammer dat rotzakken van uitgevers deze erg saaie rommel blijven uitbrengen.”

Zijn woordvoerder voegde daar nog aan toe: “Dit boek is alweer een zielige poging om munt te slaan uit de kracht van de president en leugens te verkopen over de familie Trump.”

Het kabinet van Melania Trump liet eerder al in een verklaring weten dat “het doel van dit boek duidelijk is”. “Het is een poging tot recuperatie voor haarzelf na slechte prestaties als perssecretaris, gefaalde persoonlijke relaties en onprofessioneel gedrag in het Witte Huis. Door onwaarheid en verraad probeert ze relevantie en geld te winnen ten koste van mevrouw Trump.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer