© Photo News

KRC Genk kan geschiedenis schrijven in Europa League

Zes wedstrijden in de voorronde, idem dito in de groepsfase. Een snelle rekensom maakt duidelijk dat Racing Genk donderdagavond in Giurgiu zijn dertiende (!) Europese opdracht van het seizoen afwerkt. Nu al een clubrecord. Maar daarmee is de Europese honger niet gestild. In het verleden waren Stuttgart (2013) en Anzhi (2014) in de zestiende finales het eindstation. Of ook dat record eraan gaat? Het houdt de Genkse delegatie niet echt bezig. Althans, dat beweert good old Bennard Kumordzi: “We moeten gewoon ons ding doen en niet bezig zijn met de geschiedenis.”

Roger Cox

De druk afhouden. Een typische instelling van coaches en spelers aan de vooravond van een belangrijk duel. Maar in dit geval ook passend bij de coulisse. Het bescheiden Stadionul Marin Anastasovici doet niet bepaald heroïsch aan. Gelegen midden in een industrieterrein aan de rand van een slapend provinciestadje, temidden een monotoon sneeuwlandschap, er zijn heldhaftiger settings denkbaar. Remember San Mames in Bilbao.

“Maar dat mag geen rol spelen”, haalde coach Albert Stuivenberg de schouders op tijdens de persbabbel. “Ik heb de indruk dat het gras een beetje lang is. Maar voor de rest lijken de faciliteiten mij in orde. Die kunnen in geen geval als valabel excuus gelden. Je aanpassen aan de lokale omstandigheden, maakt ook deel uit van het leerproces.”

“Geen toeval dat ze West Ham uitschakelden”

Fiftyfifty, zo schat sportief directeur Dimitri de Condé de kwalificatiekansen in. Een mening die Stuivenberg deelt. “Zij hebben veel aanvallend potentieel. Zeker in uitmatchen kunnen ze gevaarlijk uit de hoek komen. Iemand als Budescu is een uitstekende speler. Het is geen toeval dat ze West Ham hebben uitgeschakeld. Ik heb het artikel met Rednic in jullie krant gelezen. Wat die man zei, verraste me niet. Daar waren we zelf ook al achter gekomen. Als je ziet vanwaar Giurgiu komt, heeft het een indrukwekkend parcours afgelegd. Nu, dat geldt eveneens voor Genk. Ook in onze kern schuilt er veel kwaliteit. Alleen moet je dat wel elke match opnieuw tonen. Zeker in een internationaal tornooi kan je een schat aan ervaring opdoen. Tot vrijdag zijn we even niet met Charleroi en play-off 1 bezig.”

Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar duidelijk is wel dat de Nederlandse coach opgetogen is met de recente ontwikkelingen. In de laatste zeven wedstrijden slikte Genk amper twee goals. Er staat dus een goeie organisatie. Ook hier herhaalt Stuivenberg zijn stokpaardje: “We moeten het elke match opnieuw tonen”.

“Maar dat kleine aantal tegengoals is uiteraard geen toeval. Het is de clubvisie om te voetballen vanuit een stevige organisatie en veel druk te zetten op de tegenstander. Achteruitlopen, hoort daar niet bij. Dat lukt de laatste tijd aardig. Maar dominantie en bij balverlies snel druk zetten op de tegenstrever, zijn op z’n minst even belangrijk.”

“Zij voetballen leep, dus moeten wij ook slim zijn”

Genk heeft in deze Belgisch-Roemeense clash het voordeel van de jeugd, het nadeel van een gebrek aan ervaring. Wat gaat uiteindelijk de doorslag geven?

Stuivenberg reageert ook hier omzichtig. “Onze manier van spelen is erop gericht om een maximum aantal kansen te creëren. Maar het team dat aan de andere kant staat, is leep. Dus zullen wij ook slim moeten voetballen. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat wij iedereen in de problemen kunnen brengen, als wij de balcirculatie en het tempo van in Sint-Truiden kunnen herhalen.”

Aan de zijde van Stuivenberg zat Bennard Kumordzi te blinken. De 31-jarige Ghanees stond in Beveren nog eens aan de aftrap. Dat was geleden van tegen Podgorica in hartje zomer. Of hij donderdagavond een nieuwe kans krijgt, valt af te wachten. “Maar hij is heel belangrijk in onze groep”, bewierookte Stuivenberg de kilometervreter. “Zeker in het coachen van en raad geven aan jongeren.”

“Ik ben blij met het vertrouwen dat ik van deze coach krijg”, beantwoordde Kumo dat compliment. “Hij praat heel veel individueel met de spelers. Dus ook met mij. Ik heb twee moeilijke jaren achter de rug. Maar nu ben ik weer op niveau. Ik ben klaar om de ploeg waar nodig te helpen. Ik heb in Europa in verschillende landen gespeeld. Ik was altijd weer blij als ik goed opgevangen werd. Ik weet hoe belangrijk dat is. Dus speel ik die rol ook bij Genk. Ik ben alvast blij met onze manier van spelen. We spelen dominanter, dat weerspiegelt zich ook in het doelsaldo. We krijgen tegenwoordig nog maar weinig goals tegen.”

“Geschiedenis schrijven? Onszelf geen druk opleggen”

Mogelijk is dit het laatste seizoen van Kumordzi in de Luminus Arena. Het uitgelezen moment om nog even geschiedenis te schrijven. Zoals met zijn kopbaldoelpunt in de bekerfinale tegen Cercle Brugge. Als Racing Giurgiu opzijzet, zit de club voor het eerst bij de laatste zestien in de Europa League.

“Ach, ik wil geen extra druk op onszelf leggen”, besloot Bennard. “We moeten gewoon ons ding doen. Vorige vrijdag hadden we een zwaarbeladen derby. Er werd vooraf veel stemming rond gemaakt. Maar wij hebben nooit de focus verloren. We zijn uitgegaan van onze eigen kwaliteiten en dat heeft geloond. Dat moeten we nu overdoen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer