Coronavirus neemt aan kracht toe: reproductiegetal weer boven 1, overlijdens nemen toe

Archiefbeeld. © ivanelegeert 

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is de afgelopen week opnieuw lichtjes afgenomen, terwijl het aantal sterfgevallen stijgt. Het reproductiegetal gaat opnieuw boven de grens van 1. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

adb
Bron: BELGA

Tussen 20 en 26 september werden dagelijks gemiddeld 1.935 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 6 procent in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode. In dezelfde week werden dagelijks 47.400 testen afgenomen, zowat evenveel als de week voordien. De positiviteitsratio is dan ook licht afgenomen: van de afgenomen testen, geeft nog 4,5 procent een positief resultaat.

Het reproductiegetal gaat met 1,02 wel opnieuw boven de grens van 1. Een R-waarde lager dan 1 betekent dat de pandemie aan kracht afneemt, boven de 1 betekent terreinwinst voor het virus.

Dagelijks overlijden gemiddeld 7,6 personen aan de gevolgen van het coronavirus, dat is 20 procent meer dan een week voordien. In totaal stierven in ons land sinds de start van de pandemie al 25.595 mensen aan Covid-19.

Tussen 23 en 29 september werden dagelijks gemiddeld 54,3 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting, dat is 5 procent minder dan in de voorbije week. Op dit moment liggen 699 coronapatiënten in het ziekenhuis (+2 procent), van wie er 216 intensieve verzorging nodig hebben (+0 procent).

Intussen heeft 74 procent van de Belgische bevolking, of 86 procent van de volwassenen, minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. In totaal is 73 procent van de bevolking volledig gevaccineerd; dat is 85 procent van de volwassenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen