© BFM

Tientallen varkens komen om bij zware stalbrand in Merksplas

Merksplas -

In een landbouwbedrijf op de Steenweg op Weelde in Merksplas is woensdagavond brand uitgebroken. Enkele tientallen varkens kwamen daarbij om.

De brandweer werd rond 22.30u opgeroepen. “We kregen initieel een oproep voor een industriebrand”, vertelt Dave De Keyser van brandweerzone Taxandria. “Onderweg vernamen we dat het om een uitslaande brand ging in een varkensbedrijf. Toen we ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen uit het dak. Onder het dak zaten isolatieplaten. Gelukkig is er meteen een opening gecreëerd, zodat de rook naar buiten kon. Enkele varkens die het overleefd hebben, liepen brandwonden op. We hebben een dierenarts ter plaatse laten komen in het kader van dierenwelzijn.”

“De stal bestond uit twee compartimenten”, zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas). “In het ene gedeelte zaten biggen en in het andere zeugen. De biggen zijn gered kunnen worden, de andere varkens niet. Een groot deel van die dieren is overleden. De enkelen die het wel overleefd hebben, moeten ze wellicht laten inslapen.”

In de stal zat een zeventigtal varkens, de meesten kwamen om.

Dak vorig jaar vernieuwd

De brandweer had het vuur vrij snel onder controle. De isolatie van het dak bleef nog een tijdje nasmeulen. Er raakte niemand gewond. “We hebben in onze gemeente vorig jaar een actie gedaan om asbesthoudende materialen goedkoop te laten verwijderen. Het dak van de getroffen stal is vorig jaar vernieuwd, anders was er veel asbest vrijgekomen”, aldus de burgemeester.

Voor de bluswerken werden ook tankwagens uit de omliggende posten van de zone Taxandria opgeroepen. Zelfs een grote tankwagen van 28.000 liter van de brandweer van Baarle kwam assisteren. (ram)

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen