Ratio leerling-leerkracht is het laagst in secundair onderwijs in Vlaanderen

Archiefbeeld ©  Koen Verheijden

Het aantal leerlingen per voltijds onderwijzend personeelslid lag in het schooljaar 2018-2019 in het Vlaamse secundair onderwijs op 9. Daarmee is die ratio het laagst in het middelbaar onderwijs. In het kleuter- en lager onderwijs gaat het om 13 leerlingen en in het hoger onderwijs om 19 studenten, blijkt uit gegevens van Statistiek Vlaanderen.

jvh
Bron: BELGA

De leerling-leerkracht-ratio geeft het aantal leerlingen weer per voltijds equivalent bezoldigd onderwijzend personeelslid. Deze ratio is niet gelijk aan de klasgrootte, maar is eerder een investeringsindicator. Hoe lager de ratio, hoe meer investeringen in onderwijzend personeel werden gedaan.

De leerling-leerkracht-ratio’s zijn tussen de schooljaren 2014-2015 en 2018-2019 licht gedaald, behalve in het lager onderwijs.

In het schooljaar 2018-2019 neemt het Vlaamse kleuteronderwijs (13) onder de buurlanden een middenpositie in. Duitsland heeft de laagste leerling-leerkracht-ratio (7), het Verenigd Koninkrijk de hoogste (37). Het Vlaamse cijfer is ongeveer gelijk aan het Europese gemiddelde.

Wat het lager onderwijs (13) betreft, bereikt de Vlaamse Gemeenschap de laagste ratio onder de buurlanden, samen met België. Het Verenigd Koninkrijk (20) heeft de hoogste. Ook hier ligt Vlaanderen rond het Europese gemiddelde.

Ook in het hoger secundair onderwijs (9) kent de Vlaamse Gemeenschap in vergelijking met de buurlanden de laagste ratio. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland vertoont de hoogste waarden (telkens 18). Het Europese gemiddelde bedraagt hier 12.

In het hoger onderwijs (19) daarentegen laat het Vlaamse onderwijs een hogere ratio optekenen dan de buurlanden. Van de buurlanden scoort Duitsland het laagst met een ratio van 12. Het EU28-gemiddelde bedraagt hier 14.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen