©  BELGA

Pierre François niet te spreken over documentaire ‘Propere Handen’: “Ik heb Cyriac niét onder de prijs aan Anderlecht verkocht”

Pierre François ontkent dat hij in zijn tijd als algemeen directeur van Standard de club bedroog in opdracht van Mogi Bayat. De RTBf-reportage “Le milieu du terrain” stelt dat de huidige CEO van de Pro League Standard-spits Gohi Bi Cyriac in 2012 “voor een schamele 2 miljoen” aan Anderlecht verramsjte. “Ik heb betere onderhandelingen gevoerd maar dit was de hoogst haalbare prijs”, verdedigt François zich.

Bart Lagae
Bron: BELGA

De feiten gaan terug naar 1 maart 2012. Gohi Bi Cyriac, op dat moment 21 jaar, tekent een nieuw contract bij Standard. De pijlsnelle Ivoriaan is op een talent dat onder meer twee keer scoorde in de Europa League. Namens de speler worden de onderhandelingen gevoerd door Mogi Bayat, die kort daarvoor Cyriacs bestaande makelaar had vervangen. Namens Standard onderhandelde directeur Pierre François. Door hem een nieuw contract aan te bieden vermijdt Standard dat hij in de zomer van 2013 gratis Luik kan verlaten.

Alleen, zo blijkt uit de RTBf-reportage “Le milieu du terrain”, is in het contract een clausule opgenomen. Als een club tussen 1 en 15 juli 2 miljoen euro op tafel legt, kan Cyriac meteen weg. Volgens de reportagemakers was het opgezet spel van Bayat om de Ivoriaan voor een zacht prijsje naar Anderlecht te duwen. Daar zou hij zelfs een “voorcontract” hebben getekend. Iets dat volgens de transferregels illegaal is, tenzij het wordt aangeboden in het laatste halfjaar van het contract.

Tijdens de reportage zegt Pierre François zich “niets meer te herinneren” van de onderhandeling. Als hij wordt geconfronteerd met de clausule, zegt hij dat het was om te vermijden dat Cyriac het seizoen nadien gratis zou vertrekken. Maar de reportagemakers stellen dat in het nieuwe contract dezelfde eindduur als het vorige werd aangehouden – tot juni 2013. Het risico dat Cyriac op dat moment gratis zou vertrekken was dus even groot.

“Klopt niets van”, zegt Pierre François nu. “De einddatum van het nieuwe contract was juni 2016 (wat destijds ook werd meegedeeld door de club, nvdr.). Ik begrijp niet dat de reportagemakers dit niet hebben rechtgezet. De manier waarop aan mijn integriteit wordt geraakt, is ondraaglijk.”

Het “bewijs” van François dat het nieuwe contract van Cyriac tot 2016 liep en niet tot 2013, zoals in de reportage wordt gezegd ©  rr

Volgens Pierre François heeft hij niets verkeerd gedaan.

“Cyriac wilde alleen bijtekenen als er een opstapclausule in het contract werd opgenomen”, zei François. “Ik ben akkoord gegaan op voorwaarde dat die beperkt was in de tijd (van 1 tot en met 15 juli, nvdr.). De waardering van 2 miljoen euro is niet onder de prijs. Kijk gerust na op Transfermarkt (de gerenommeerde website waardeerde Cyriac met Nieuwjaar 2012 op 3 miljoen euro, nvdr.)”

Uiteindelijk lichtte Anderlecht begin juli 2012 de clausule. “Zo heeft Standard toch nog 2 miljoen euro aan hem verdiend terwijl Cyriac op dat moment langdurig geblesseerd was”, zegt Pierre François. “Als hij niet had bijgetekend hadden we nog tot april zijn loon betaald, had hij nog twee maanden voor ons kunnen voetballen en was hij in juni 2013 gratis vertrokken.” François vergeet er wel bij te vermelden dat Cyriac op 1 maart 2012 nog niet geblesseerd was.

 ©  BELGA

François beweert dat hij niet van de interesse van Anderlecht op de hoogte was en ontkent dat hij onder één hoedje speelde met Mogi Bayat. “Ik heb misschien betere onderhandelingen gevoerd maar ben altijd correct gebleven. Ik heb nooit een euro verdiend aan een transfer of een contractonderhandeling.3

In de reportage zegt toenmalig Standard-eigenaar Roland Duchâtelet dat hij nooit meer wilde samenwerken met Mogi Bayat toen Cyriac naar Anderlecht trok. De reportagemakers suggereren dat Pierre François om die reden werd ontslagen als algemeen directeur.

“Maar Roland Duchâtelet heeft me niet ontslagen omdat ik iets verkeerd heb gedaan, wel omdat hij zelf de leiding van de club in handen wilde nemen”, zegt François. “Dat is ook zijn recht. Toen ik kort na mijn vertrek in een artikel van La Dernière Heure beschuldigd werd van geld te verdienen aan transfers, heeft Duchâtelet mij publiekelijk uit de wind gezet.”

François voelt zich persoonlijk “gepakt” door de journalisten van de RTBf, van wie er een was met wie hij lange tijd heeft samengewerkt. “Ze zijn me komen interviewen in mijn hoedanigheid van CEO van de Pro League over de maatregelen die we hebben genomen na operatie Propere Handen. Het interview heeft twee uur geduurd en de vraag van Cyriac kwam helemaal uit de lucht vallen. Op dat moment waren we acht jaar na de feiten. Het is logisch dat ik de details niet meer kende.”

De RTBf laat weten nog officieel te zullen reageren op het weerwoord van François.

Pro League hoopt “dat gerecht snel zijn werk doet”

De Pro League hield woensdag een spoedvergadering over de verhalen die in de marge van het gerechtelijk onderzoek naar buiten komen. Op individuele gevallen reageert de Pro League evenwel niet. “We hopen dat het gerecht snel zijn werk doet, zodat er snel duidelijkheid komt”, klinkt het donderdag.

Het Belgisch voetbal gaat opnieuw door een moeilijke periode. De RTBF-reportage “Le milieu du terrain” en andere verhalen in de marge van Operatie Zero doen stof opwaaien. Clubleiders worden nerveus van de verklaringen die spijtoptant Dejan Veljkovic heeft afgelegd aan het parket.

De Pro League wenst niet op individuele cases in te gaan. “Maar elke daad die de integriteit van het voetbal in gevaar brengt, keuren we af”, klinkt het. “Het gerechtelijk onderzoek is nog niet afgesloten. Dat maakt het voor ons voorlopig onmogelijk om uitspraken te doen. Wij hopen dat het gerecht nu snel zijn werk doet opdat er voor alle betrokken partijen snel duidelijkheid komt.”

Mocht er geprobeerd zijn om wedstrijduitslagen te vervalsen - zo wordt in de RTBF-reportage geïnsinueerd dat Mogi Bayat de landstitel voor RSC Anderlecht in 2014 zou gekocht hebben - dan zullen de nodige stappen gezet worden. “Het spreekt voor zich dat elke poging tot matchfixing absoluut onaanvaardbaar is. Strafrechtelijke inbreuken moeten een passend gevolg krijgen”, aldus de Pro League.

De belangenvereniging van de profclubs herinnert eraan dat er sinds de uitbraak van ‘Propere Handen’ heel wat maatregelen zijn genomen om het Belgisch profvoetbal transparanter en controleerbaar te maken. Zo werd het clearinghouse ingevoerd samen met een streng makelaarsreglement, werden de banden met de Kansspelcommissies aangehaald, ging het oude scheidsrechtersdepartement op de schop en werd een ethische code opgesteld. Sinds dit seizoen passen de Pro League-clubs als enige in Europa de anti-witwaswetgeving toe.

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik