©  MARC HERREMANS

3M gaat geld geven aan landbouwers die schade lijden door PFOS-vervuiling

Zwijndrecht -

Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht gaat geld geven aan landbouwers die financiële schade lijden door de PFOS-vervuiling. Het bedrijf belooft ook dat het de lozingen van PFAS-stoffen in de Schelde tegen maart 2022 met meer dan 90% zal verminderen.

Vandaag krijgen buurtbewoners van 3M de raad om geen eieren van eigen kippen en groenten en fruit uit eigen tuin te eten, omdat ze dan mogelijk te hoge hoeveelheden van de chemische stof PFOS (een chemische stof die tot de PFAS-familie behoort, red.) binnenkrijgen. Door die maatregelen hebben landbouwers en bioboeren in de buurt van 3M minder klanten en klagen ze over forse omzetverliezen. Volgens een onderzoek van het federaal voedselagentschap zijn hun producten nochtans perfect geschikt voor consumptie, maar in de praktijk verliezen de handelaars dus veel inkomsten.

Vlak bij de 3M-fabriek in Zwijndrecht. ©  Fred Debrock

3M belooft nu in een persbericht dat het die lokale handelaars een financiële compensatie zal geven. “De landbouwers en bioboeren die getroffen zijn door de ‘no regret’-maatregelen, zullen door ons worden geholpen”, zegt 3M. “We gaan samenwerken met landbouwassociaties om van de getroffen boeren te horen welke impact zij ondervinden. In samenwerking met een neutrale organisatie, die in overleg met de Vlaamse regering wordt geselecteerd, zullen we een passend financieel steunplan opstellen. We willen dit proces voor de landbouwers zo gemakkelijk mogelijk maken. We zullen individuele landbouwers een eerste betaling aanbieden, als voorschot op bedragen die in het definitieve steunplan zullen worden bepaald.”

Voorts wil 3M ook zo’n 115 miljoen euro investeren in technologie om proceslozingen nog beter te controleren. “We gaan innovatieve ionenwisselingstechnologieën installeren om de PFAS-lozingen met meer dan 90% te verminderen. We verwachten dat dit kan tegen maart 2022”, zegt het bedrijf. “We gaan ook in aanvullende technologieën investeren om tegen 2024 meer dan 99% van de PFAS uit het geloosde afvalwater te halen.”

 (cwil)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER