Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsFrankrijk

Frankrijk gaat strijd aan tegen stijgende prijzen: gasprijzen geblokkeerd tot april

Frankrijk gaat strijd aan tegen stijgende prijzen: gasprijzen geblokkeerd tot april
Beeld REUTERS

Frankrijk gaat de gasprijzen tot april volgend jaar blokkeren. Dat heeft Frans premier Jean Castex bekendgemaakt, naar aanleiding van de aanhoudende prijsstijgingen.

In het journaal van TF1 kondigde de Franse eerste minister aan een ‘tariefschild’ te willen vormen tegen de aanhoudende prijsstijgingen. De geplande stijging met 12,6 procent van 1 oktober zal nog plaatsvinden, maar daarna komt er een einde aan de prijsverhogingen. “Er zal geen nieuwe stijging meer zijn”, verzekerde Castex, die verwacht dat de prijzen in maart of april zullen dalen. 

De energieprijzen schieten in Frankrijk net als in de rest van de wereld de hoogte in. De gasprijzen zijn sinds januari met 57 procent gestegen in het land.

Frankrijk neemt ook maatregelen tegen de stijgende elektriciteitsprijzen. In tegenstelling tot de gasprijs wordt de gereguleerde elektriciteitsprijs slechts tweemaal per jaar gewijzigd. De verwachte prijsstijging in februari wordt gecompenseerd door een belastingverlaging. Consumentenorganisaties hadden ook aangedrongen op een verlaging van de belasting op aardgas, maar die komt er niet.

De regering zal wel bijkomende maatregelen overwegen als de geplande acties niet volstaan.

Stijgende energieprijzen: wat is er aan de hand?

Wereldwijd schieten de energieprijzen de hoogte in. Deze week gingen de prijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa door het dak. 

De energieprijzen staan onder druk door een algemene krapte nu de economie weer aantrekt na de coronacrisis en de winter eraan komt, in combinatie met lage voorraden en dure emissierechten.

“Deze evolutie is al een tijdje aan de gang. Sinds begin dit jaar is aardgas vijf keer zo duur geworden”, zegt Tom Simonts, senior Financial Economist bij KBC. Nochtans is er geen enkel signaal dat er deze winter een tekort aan energie komt, volgens Marc Van Den Bosch, general manager van FEBEG, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven. 

Lees meer over de hoge energieprijzen

Er valt helaas niet te ontkomen aan die stijgende energieprijzen: zo kan je de schade nog wel beperken

Moet je vandaag nog snel je energiecontract aanpassen om te besparen? Experts over de hoge energieprijzen