Via projecties lijkt het alsof je op de zeebodem wandelt

‘Vloednieuwe expo’ over haven en zee bij Technopolis: alsof je op de zeebodem wandelt

Mechelen -

‘Zeekracht’, zo heet de nieuwe expo van Technopolis die donderdag werd ingehuldigd. Zeekracht is de eerste expo in de gloednieuwe immersieve digitale ruimte van het Mechels doe-centrum voor de wetenschap. Bezoekers hebben het gevoel dat ze op de zeebodem staan. In Zeekracht staan wetenschap en technologie in de haven en in de zee centraal.

Ward Bosmans

Via projecties op interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je op de zeebodem wandelt. Vissen zwemmen om je heen en door de wanden aan te raken of op een bepaalde plaats te gaan staan, verschijnen er technologische innovaties in de zee: drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen, windturbines of bubbelgordijnen die vissen beschermen tegen onderwaterlawaai.

De nieuwe immersieve ruimte is helemaal op maat van kinderen en jongeren gemaakt. Thema’s rond duurzaamheid en innovatie worden verwerkt in leuke opdrachten. Bezoekers kunnen zelf een windmolen ontwerpen en de stroom aan land brengen of op zoek gaan naar vissoorten met een onderwaterdrone. Inhoudelijk vertelt de expo Zeekracht een toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen.

Haven van de toekomst

De interactieve wanden © Ward Bosmans

De haven zoals die er in de toekomst zou kunnen uitzien kan je dan weer ontdekken via een grote interactieve haventafel. Je ziet er bijvoorbeeld hoe schepen elektriciteit of waterstof kunnen tanken zodat er geen vervuiling meer is door fossiele brandstoffen.

Met deze expo wil Technopolis jongeren inspireren om later zelf aan de slag te gaan in de maritieme sector. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is er van overtuigd dat Zeekracht daar een belangrijke rol kan in spelen. “Zeg nu zelf, welke beroepen spreken er nog meer tot de verbeelding dan zeebioloog, windmolenontwerper of zeewierboer? Onze boodschap is helder: de beste stuurlui staan niet allemaal aan wal. Iedereen kan en mag meewerken aan een betere wereld.”

Demonstratieplatform

Minister Crevits en Luc Van den Brande mochten de expo inluiden © Ward Bosmans

Minister Crevits mocht samen met Luc Van den Brande, voorzitter van Technopolis, de expo openen door een scheepsbel te luiden. Volgens Van den Brande wil Technopolis in de nieuwe immersieve ruimte om de zoveel jaar een nieuw actueel thema voorstellen. “Dit is een toekomstbestendig demonstratieplatform, ter beschikking van vooruitstrevende bedrijven en onderzoeksinstellingen.”

Technopolis mag zich vanaf nu ook SDG Voice (Sustainable Development Goals) noemen. Zeekracht wordt gebruikt als spreekbuis om een reeks duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties onder de aandacht te brengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER