The Associated Press

Polen voert hard migratiebeleid door: "Foto's getoond van mensen die seks hebben met dieren en kinderen"

Polen versterkt zijn grens met buurland Wit-Rusland en gaat ver in zijn antimigratiecampagne, nu het land te kampen heeft met een migrantenstroom. Een nieuwsuitzending van de Poolse openbare omroep waarin beelden worden getoond die zogezegd afkomstig zouden zijn van smartphones van moslimmigranten, doet stof opwaaien. Op de beelden zijn namelijk mensen te zien die seks hebben met dieren en kinderen. Wat is er aan de hand in Polen? Expert Oost-Europa Jan Balliauw legt het uit in "Laat".

In Polen komen steeds meer migranten van over de grens in Wit-Rusland. Wit-Rusland voelt zich dan weer opgejaagd wild door de sancties die Europa heeft getroffen tegen het land. "Dat deed de EU onder meer vanwege de onderdrukking van de oppositie", legt Jan Balliauw uit in het late journaal.

Loekasjenko wil de Europese Unie treffen op een zwak punt, namelijk migratiebeleid

Jan Balliauw

Als een soort vergeldingsactie heeft de Wit-Russische president Loekasjenko gezegd dat hij de poorten naar de Europese Unie open zet. "Er worden zelfs vluchten ingezet van Bagdad (hoofdstad van Irak, red.) naar Minsk (hoofdstad van Wit-Rusland, red.) om mensen naar het land te brengen. Loekasjenko wil de Europese Unie treffen op een zwak punt, namelijk migratiebeleid."

Een rij soldaten aan de grens van Polen en Wit-Rusland.
The Associated Press

In het begin werden de migranten eerst naar Litouwen gestuurd, ook een buurland van zowel Polen als Wit-Rusland. "Die stroom van vluchtelingen is sinds anderhalve maand afgebogen naar Polen", zegt Balliauw. Dat zie je nu ook al in de cijfers: de afgelopen maand zijn er 9.400 geregistreerde pogingen geweest om de grens met Polen over te steken. Ter vergelijking: het jaar ervoor waren dat er maar 120. 

Er zou sprake zijn van "pushbacks" waarbij migranten worden teruggeduwd

Jan Balliauw

Polen ziet die vluchtelingen liever niet. "Polen wil geen migranten uit moslimlanden. Daar hebben landen in Centraal-Europa het moeilijk mee, en president Loekasjenko weet dat", legt Balliauw uit. "Bij Polen komt daar nog eens bij dat er een nationalistisch conservatieve regering aan de macht is. Die heeft kritisch gereageerd op die migratiestroom." Concreet heeft de Poolse regering de grens versterkt met prikkeldraad en extra soldaten. "Er zou ook sprake zijn van "pushbacks" -waarbij migranten worden teruggeduwd-, ook al is dat niet toegelaten."

Wat is er aan de hand in Polen? En wat heeft de Wit-Russische president Loekasjenko hier mee te maken? Jan Balliauw legt uit:

Videospeler inladen...

Anti-migratiecampagne

Er is daarnaast ook een hele harde retoriek tegen de migranten in Polen. "Zo hebben de Poolse ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie geprobeerd om aan te tonen dat de migrantenstroom een gevaar zijn voor de veiligheid van Polen, zij vinden dat er strenge maatregelen nodig zijn", vertelt Balliauw. "Zo hebben ze foto's getoond die zogezegd gevonden zouden zijn op de smartphones van migranten. Daar is onder meer te zien dat ze contacten zouden hebben met terreurorganisaties zoals IS: zo dragen ze bommengordels en militaire uitrustingen. Daarnaast zijn er ook pornografische foto's verspreid van mensen die seks hebben met dieren en kinderen. De Poolse staatsomroep - die volgt heel nauw de regeringslijn - heeft die beelden zelfs zonder verwittiging uitgezonden en daar zijn heel veel klachten over gekomen." 

De Poolse openbare omroep TVP heeft choquerende foto's verspreid. Wat is er juist gebeurd?

Videospeler inladen...

Grens naar Europa

Polen voert een vergelijkbaar beleid door als Litouwen, dat eerder ook te maken kreeg met een migratiestroom vanuit Wit-Rusland. Litouwen heeft toen ook zijn grens versterkt met onder andere prikkeldraad en grenstroepen.

Daar kwam vanuit de Europese Unie toen ook reactie op. Zo zijn Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op bezoek geweest aan die Litouwse grens om de situatie vast te stellen. Beiden waren toen zeer verontwaardigd. Een missie naar Polen staat nog niet op de Europese agenda. De EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken is wel in Warschau (de hoofdstad van Polen, red.) om met de Poolse regering te overleggen, weet Balliauw. "Maar Michel en Von der Leyen zijn nog niet naar Polen geweest, terwijl de situatie er vergelijkbaar is met die van Litouwen."

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op bezoek aan de grens van Litouwen en Wit-Rusland.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Polen zegt nu dat het dezelfde maatregelen treft als Litouwen en dat zorgt voor wrevel. "Op de achtergrond speelt de moeilijke verhouding tussen Warschau en Brussel omdat volgens Brussel Warschau met een EU-kritisch beleid de grondvesten van EU ondermijnt", legt Balliauw uit. "Daarom zou volgens Polen de EU anders reageren tegenover hen dan tegenover Litouwen."

Een lastige klus dus voor de Europese Unie. Dat is ook nefast voor de migranten zelf. "Zo zijn er zo'n 30 mensen die vastzitten in een soort niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland. Daarnaast zijn er ook al vier doden gevallen en de omstandigheden worden alleen maar moeilijker wanneer het kouder wordt. Het zal er dus niet op beteren", besluit Balliauw.

Wat is de reactie van de Europese Unie? Zullen ze hierop reageren? Jan Balliauw analyseert de situatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen