Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images

Unia: “Mensenrechten in woonzorgcentra onvoldoende gerespecteerd tijdens coronacrisis”

De mensenrechten van de rusthuisbewoners werden tijdens de coronacrisis met de voeten getreden. Dat zegt het gelijkekansencentrum Unia in een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport. "De lockdown en vrijheidsbeperkingen troffen alle burgers, maar hadden een nog grotere impact op de bewoners van woonzorgcentra", zo klinkt het. De maatregelen die genomen werden om de collectieve gemeenschap te beschermen, gingen in de woonzorgcentra ten koste van de individuele rechten van de bewoners, zegt Unia. Zo werd het isolement van de bewoners alleen maar versterkt. 

16 reacties

  • Liane Den abt

    2 jaar geleden
    Unia heeft een belangrijke rol als bewaking mensenrechten. Vl regering wil haar snel opzijzetten en een eigen gestuurd orgaan in de plaats.
  • Luc Janssens

    3 jaar geleden
    Achteraf, achteraf ... Waarom hebben zij toen niet gereageerd?
  • karl van dyck

    3 jaar geleden
    Studie uitvoeren die elke keer weer handen vol geld kosten en waar niks mee wordt gedaan of nog een commissie oprichten met bestuursleden aan 5000€ per maand om het te onderzoeken waarom er niks mee is gedaan.
  • Tatiana Labanova

    3 jaar geleden
    Ik vind zeker dat ze hier een punt hebben. Mijn moeder verblijft in een WZC en is maanden opgesloten. We konden enkel langs het raam buiten elkaar zien en telefoneren. Ik heb toen een mail naar de directie verstuurd waar ik letterlijk in geschreven heb of de mensenrechten hier wel gerespecteerd werden. Mijn moeder is die periode zeer onrustig geworden omdat ze "uit wilde breken", zo verwoordde ze het. Oplossing WZC: medicatie verhogen om rustig te blijven...
  • Jean Donny

    3 jaar geleden
    Voor eens geef ik Unia gelijk!