Rutten schiet voorstel De Wever over "Patriot Act" af

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is niet te vinden voor het idee van Bart De Wever om een soort "Patriot Act" in te voeren in ons land. De N-VA-voorzitter wil de lokale besturen en inlichtingendiensten zo meer armslag geven in de strijd tegen terreur. "Maar we moeten niet kiezen tussen veiligheid of vrijheid", reageert de liberale politica nu.

De Wever lanceerde gisteren zijn voorstel om in België een "Patriot Act" in te voeren, naar analogie met de Amerikaanse wet die toenmalig president Bush ondertekende na de aanslagen van 9/11. Burgemeesters, politie en staatsveiligheid moeten makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden tegen terreur, vindt de voorzitter van de N-VA. "Zo zouden de inlichtingendiensten ook aan informatie moeten kunnen geraken die nu nog achter het beroepsgeheim van advocaten en journalisten verstopt blijft", gaf De Wever als voorbeeld.

Coalitiepartner CD&V ging meteen al op het rempedaal staan en ook de Vlaamse liberalen fluiten De Wever nu terug. "De Verenigde Staten hadden na de Patriot Act een Freedom Act nodig om hun vrijheid te herstellen", reageert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

"Veiligheid is wel degelijk een prioriteit", stelt Rutten. "Een democratie moet op haar strepen staan, maar met respect voor de vrijheid en zonder zichzelf te verloochenen. Wie stelt dat we moeten kiezen - veiligheid òf vrijheid - creëert een vals dilemma. Een democratie legt de lat hoog en kiest niet voor het ene of het andere. Wij kunnen én willen beiden: vrijheid én veiligheid."

Er kunnen wel degelijk maatregelen worden genomen, laat Open VLD verstaan. Maar die moeten dan wel "proportioneel en tijdelijk" zijn en onder "democratische controle" staan. "We willen dit ernstige debat voeren waar het moet: in het parlement", klinkt het nog.

Freedom Act

Rutten verwijst naar de Freedom Act die een jaar geleden werd gestemd in de Verenigde Staten. Daarin werden de activiteiten van het National Security Agency (NSA) weer aan banden gelegd.

Het agentschap had na 11 september 2011 ruime bevoegdheden gekregen om de veiligheid van het land te waarborgen, waarna het met een massale inzameling van telefoon- en internetgegevens begon.

"Om het met de woorden van Benjamin Franklin (Amerikaanse politicus uit de 18e eeuw, nvdr.) te zeggen: " Wie veiligheid boven vrijheid stelt, verdient geen van beide"", klinkt het bij regeringspartij Open VLD.

Meest gelezen