Rik Vermeiren bij een van zijn kasten met verschillende trappistenglazen van Westmalle. ©  kma

Trappistenabdij wil weten hoeveel verschillende glazen van Westmalle er zijn. Rik heeft er... 285!

Westmalle -

De Abdij van Westmalle wil weten hoeveel soorten Westmalle-glazen er bestaan. Verzamelaar Rik Vermeiren uit Westmalle heeft er alvast 285 verschillende in zijn collectie. “Maar de grootste glazenverzamelaar woont in Frankrijk”, weet hij.

Kristin Matthyssen

De Trappistenabdij van Westmalle wil in kaart brengen hoeveel verschillende soorten Westmalle-glazen er ooit zijn gemaakt. “We hebben er geen archief van”, zegt Manu Pauwels van de abdijbrouwerij. Daarom roept de abdij nu op om foto’s te bezorgen van bijzondere Westmalle-glazen.

Blijkbaar vonden tal van glasfabrikanten het destijds een eer om een glas voor de abdij van Westmalle te mogen maken. De monniken waren telkens zo gecharmeerd dat ze elke keer een bestelling plaatsten. Omdat de monniken zo veel bestellingen plaatsten, stonden er op een gegeven moment wel duizenden glazen in de brouwerij. Het verschil zit ‘em in kleine details.

Er zijn niet enkel kelkvormige glazen. ©  kma

Leo Truyen uit Lier is een van de grootste verzamelaars van attributen van de Brouwerij van de Abdij der Trappisten van Westmalle. Hij geniet momenteel van de zon in Griekenland, maar schat dat hij 150 verschillende Westmalleglazen heeft. Rik Vermeiren uit Westmalle startte pas negen jaar geleden zijn verzameling. Op ons verzoek telde hij donderdag zijn glazen. “Ik ben er zelf van geschrokken”, zegt Rik. “Ik kom uit op 285, waarvan 54 waar reclame op staat. Volgens mij heeft Leo er ook meer dan 150”, denkt Rik. “Ik heb nu ook die met verschillende jaartallen erbij geteld. Trek ik die er af, dan kom ik aan honderd verschillende.”

Rommelmarkten, garageverkopen: af en toe kan Rik nog een zeldzaam pareltje op de kop tikken.”Ik ben nu bezig met onderhandelingen met een andere verzamelaar die in de kringwinkel van Tielt vier superzeldzame glazen heeft gevonden. Naast de bekende kelkglazen, zijn er ook ‘boerekes’ en ‘fluiten’ van Westmalle, en ook van die Duitse bierglazen met het logo van Westmalle op.

Een detailverschil in het logo, een gouden randje, een zilverkleurig randje, een ander lettertype: zo loopt de collectie op. © kma 

Een zilveren randje, een gouden randje, zonder randje, blauwe letters, rode letters, met Extra of Ertra op, B.T.W. (Brouwerij Trappisten Westmalle, de afkorting die de brouwerij soms gebruikte voor de invoering van de BTW): de collectie oogt indrukwekkend. Er zit zelfs een plastieken kelkvormig trappistenglas bij van een festival.

Geen schrik voor B.T.W. Dit glas zou gemaakt zijn rond de invoering van de BTW. ©  kma

Verrassend genoeg is de grootste verzamelaar van trappistenglazen van Westmalle een Fransman: Cyriel Pagniez, geboren in Valenciennes en nu in Douai residerend. Helemaal te gek: Rik Vermeiren kent zelfs een Braziliaan die alles van het trappistenbier van Westmalle verzamelt. “Hij komt normaal twee keer per jaar over-en-weer”, zegt Rik. “Ik heb twee grote zakken klaarstaan voor hem. Maar door corona is hij nu al even niet meer geweest. Persoonlijk vind ik het altijd een mooi idee dat iets dat uit Westmalle komt, ook terugkeert naar Westmalle, zoals hopelijk met dat glas uit Tielt gaat gebeuren.”

Met randje, zonder randje: het verschil zit ‘em in de kleinste details. ©  kma

De monniken vonden het telkens een eer als iemand een glas wou maken. ©  kma

Naast de bekende kelkglazen zijn er ook boerekes en fluiten. ©  kma

Ook het lettertype is vaak verschillend. ©  kma

Wie een interessant glas of ander attribuut van de Abdij der Trappisten Westmalle heeft, kan Rik steeds contacteren op tel. 0474-91.13.48
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER