‘Terroristen’ voor rechter voor verboden wapens in wagen

© belga

De drie ‘terroristen’ die in 2015 werden opgepakt aan het politiecommissariaat in Harelbeke, riskeren een gevangenisstraf van vier maand omdat ze verboden wapens bij zich hadden. De politie zag hen destijds verkeerdelijk aan voor terroristen.

Karen Verhulst

26 januari 2015. Amper negentien dagen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Drie jongemannen staan urenlang geparkeerd voor het commissariaat van de politiezone Gavers, in de Deerlijksesteenweg in Harelbeke. De politie ruikt onraad, panikeert en arresteert de mannen onmiddellijk. De dag die volgt staat het commissariaat gedurende de hele dag onder zware bewaking. Het was echter vals alarm, de drie ‘terroristen’ waren gewoon drie vrienden die een vierde kompaan aan het opwachten waren, die zat binnen bij de politie voor een verhoor.

Omdat in de wagens van het trio verboden wapens werden gevonden, moesten ze zich woensdag verdedigen op de correctionele rechtbank in Kortrijk. “In de wagen werden een airsoftgun, een alarmpistool en een keukenmes gevonden”, verduidelijkte het Openbaar Ministerie.

De wapens stelden volgens de drie beklaagden niets voor. “Dat airsoftwapen was een bolletjesgeweer van op de kermis dat in mijn wagen was blijven rondslingeren”, zegt Nick D. (21) uit Kuurne. Hij werd samen met zijn broer Kevin (23) aangehouden. In een tweede wagen, die van Beslan D. (26) uit Ingelmunster, werd een keukenmes gevonden, wat door de wet wordt gezien als een verboden wapen wanneer je het buitenshuis bij je hebt.

Het trio riskeert gevangenisstraffen van vier maanden. Zelf vragen ze de vrijspraak of de opschorting van straf. Vonnis op 1 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen