©  Shutterstock

Een jongere uitstraling, minder stress en soms word je er high van: tien voordelen van kussen volgens wetenschappers

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat regelmatig kussen overdag ons seksleven een boost geeft, maar er zijn wel meer voordelen verbonden aan al dat zoenen. Wij snuisterden door jaren onderzoek en zetten de opvallendste conclusies op een rij. Ga – na het lezen van dit stuk, uiteraard – gerust het weekend in met een dikke smakkerd. Of meer.

Hanne Vandenweghe

Vaarwel stress

In 2009 kon men in het wetenschappelijk tijdschrift Western journal of communication lezen dat fysieke uitwisselingen van affectie stressverlagend werken. Knuffelen hoort daarbij, maar kussen uiteraard ook. Een zoensessie wordt direct in verband gebracht met het verlagen van cortisol, beter bekend als het stresshormoon. En dat gedurende de hele dag. Kortom: elkaar ’s ochtends omhelzen en wat smoochen is een goed idee als je rustig aan een nieuwe werkdag wilt beginnen.

Lager cholesterolgehalte

De auteurs van dezelfde studie vonden ook nog een ander positief gevolg. “Het is logisch om te voorspellen dat het ook verbeteringen brengt wat fysiologische parameters betreft omdat die doorgaans verergeren door stress”, lieten ze toen optekenen. Neem nu cholesterol, dat enkele essentiële fysiologische functies heeft. Mensen die hun partner op regelmatige basis kussen hebben minder cholesterol in het bloed. Door dat cholesterolgehalte onder controle te houden, verlaagt het risico op verschillende ziektes, waaronder hartaandoeningen en beroertes.

Minder allergieën

We blijven nog even bij de positieve gevolgen die je ervaart wanneer je stress weg kust. Een Japans onderzoek, in 2003 gepubliceerd in Physiology and behaviour, zag immers een verband tussen de stressverlagende activiteit en allergische reacties. Wetenschappers ontdekten dat deelnemers met allergieën na een half uur romantisch gekus in een kamer met zachte muziek een verlichting van hun klachten (netelroos, huisstofmijtallergie) vaststelden. In 2015 won dit onderzoek zelfs een Ig Nobelprijs, een prijs die een week voor de echte Nobelprijzen wordt uitgereikt en onder wetenschappers een echte cultstatus heeft.

Betere immuniteit

Als je iemand op de lippen kust, wissel je hoe dan ook bacteriën uit. Dit kan je ziek maken of je immuniteit net versterken omdat je jezelf blootgeeft aan nieuwe ziektekiemen. Dat is de conclusie uit een onderzoek dat in 2014 verschenen in Microbiome. Je kunt je mondhygiëne zelfs afstemmen op die van je partner. Wat je daarvoor moet doen? Frequent kussen, minstens negen keer per dag. Dan deel je dezelfde microbiota in jullie speeksel en op het tongoppervlak. Kwestie dat jullie af en toe samen ziek in de zetel Netflix-reeksen kunnen verslinden.

Gezond gebit

Een tongkus kan je gebit beschermen tegen gaatjes. Zeg dat het Centrum voor Onderzoek naar Volksgezondheid in Valencia het gezegd heeft. Een team wetenschappers analyseerde het effect van speekseluitwisseling op een gezond gebit en wat blijkt? In de monden van mensen die nooit gaatjes hebben, treft men de bacterie Streptococcus dentisani veel aan. Die wisselen partners uit door vaak te zoenen. Zo schenken ze elkaar zonder het te weten een sterker gebit.

Jongere look

Geef je jezelf helemaal, dan zou het weleens kunnen dat kussen je jonger doet ogen. The American journal of medicine heeft er een simpele verklaring voor: wanneer je hartstochtelijk kust, gebruik je 23 tot 34 gezichtsspieren en 112 houdingsspieren. Volgens onderzoeker Martine Mourier is kussen een vorm van gezichtsgymnastiek die helpt om het hele lichaam elastisch te houden. Voor het beste resultaat – en excuus als je niet naar de fitness wilt – dien je wel langer en harder te kussen dan bij de standaard mondkus. Voor die laatste activeer je amper twee spiertjes. Het is vooral de passionele kus die volgens onderzoek wonderen doet.

Zoektocht naar de ware

Een kus brengt je fysiek dicht bij iemand anders. Dat speelt in je voordeel als je op zoek bent naar een vast lief en kan je zelfs dichter brengen bij de ware. Verschillende studies suggereren dat zoenen ons dicht genoeg bij een potentiële partner brengt om onbewust de compatibiliteit via onze zintuigen te beoordelen. De neus kan feromonen oppikken, wat volgens sommige wetenschappers een rol speelt bij het bepalen hoe aantrekkelijk we iemand vinden. Het klopt ook dat er voor dames veel info in his kiss zit: onderzoek aan de universiteit van Albany wees uit dat vrouwen vaker dan mannen een potentiële partner afwimpelen omdat die niet kust zoals gewenst.

Natuurlijke high

Wie zoent, schenkt zichzelf zowaar een cocktail op basis van feelgoodhormonen in. Oxytocine, het liefdeshormoon, en dopamine, het gelukshormoon, gaan in de mix en geven je een natuurlijke high. Er is wel één vereiste om dat resultaat te bekomen: het kussen dient gepaard te gaan met overweldigende romantische gevoelens. Onderzoekster en gedragsantropoloog Helen Fisher vergelijkt het effect van een geweldige kus zelfs met het effect van heroïne en cocaïne op onze hersenen.

Goed voor het hart

Kussen verhoogt je hartslag en verwijdt de bloedvaten. Dat staat in het wetenschappelijk onderbouwde boek Kissing: everything you ever wanted to know about one of life’s sweetest pleasures van Andrea Demirjian. Wanneer onze bloedvaten verwijden, neemt de bloedstroom toe en krijgt je een onmiddellijke verlaging van de bloeddruk. En dat draagt alleen maar bij tot een goede gezondheid van het hart.

Bevredigender seksleven

Het meest recente kusonderzoek staat in het vakblad Journal of sex & marital therapy. Dat onderstreept dat zowel mannen als vrouwen die overdag vaak kussen tevredener zijn met hun seksleven en relatie in het algemeen. Innig en oppervlakkig kussen heeft een direct effect op de kwaliteit van het orgasme, de seksuele frequentie, de seksuele bevrediging en relationele tevredenheid. Bij heren worden de dagelijkse kusjes sterker geassocieerd met relationele (on)tevredenheid. Helemaal nieuw is de conclusie niet. Een Amerikaans onderzoek uit 2018 wees al uit dat dames meer kans hebben op een seksuele climax als er tijdens een vrijpartij diep wordt gekust. En een studie uit 2013, verschenen in de Archives of sexual behavior, toonde al aan dat vaak kussen verband hield met een hoger geluksgevoel in de relatie.

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws