Pastor verbiedt ‘Vlaamse Leeuw’ in de kerk

© rb

Pastor Liesbeth Goris liet in Hoegaarden het weerklinken van de ‘Vlaamse Leeuw’ niet toe tijdens een uitvaartplechtigheid in de kerk.

be

Een familie wou de wens van haar overleden familielid vervullen, namelijk het spelen van de ‘Vlaamse Leeuw’ tijdens de uitvaartplechtigheid in de kerk, maar pastor Liesbeth Goris weigerde hierop in te gaan. N-VA-oppositieraadslid Achiel Van den Steen brengt volgende week donderdag de kwestie op de gemeenteraad. Hij wil de burgemeester interpelleren, want die is bevoegd voor de kerkdiensten. “Het is ongehoord dat de laatste wens van een overledene, om op het einde van de dienst de ‘Vlaamse Leeuw’ te spelen, niet gerespecteerd wordt”, zegt Van den Steen. “De bewering dat een pastor niet aan politiek mag doen, houdt geen steek. De officiële Vlaams Nationale hymne laten weerklinken, heeft niets met politiek te maken. Ik vraag de burgemeester om sancties te treffen.”

Volgens Goris heeft dit niets met politiek te maken. “Ik doe niet mee aan zulke spelletjes”, zegt ze. “Ik meen trouwens dat er een reglement bestaat dat niet-religieuze liederen in de kerk verbiedt. Voor alle zekerheid zal ik het aartsbisdom hierover raadplegen. Alleen voor de Brabançonne geldt een uitzondering. Dat lied mag worden gespeeld tijdens vaderlandslievende herdenkingen of op uitvaartdiensten van oud-strijders. Ik legde de situatie uit aan de familieleden van de overledene. Ze begrepen mijn standpunt en vroegen om het lied ‘Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen’ te laten spelen. Hierop werd ingegaan, zodat iedereen tevreden was. Je kan niet altijd voor iedereen goed doen. Laat je de ‘Vlaamse Leeuw’ toe, dan steigeren de vaderlandslievenden. Weiger je dit, dan zijn de Vlaamsgezinden op hun tenen getrapt.”

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) wil met de hele kwestie niets te maken hebben. “Ik moei me niet met de liturgische aangelegenheden en de erediensten in de kerk”, zegt hij. “Dat is iets voor de kerkfabriek. Kerk en gemeente moeten gescheiden blijven, net zoals kerk en staat. Ik moet dus bij niemand gaan biechten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen