© Captain Jack

Dit themapark wil Jack Schoepen bouwen naast luchthaven van Deurne

Deurne -

De Vlaamse overheid gaat op zoek naar kandidaten die een themapark willen ontwikkelen naast de luchthaven van Deurne. Een van de geïnteresseerden is Jack Schoepen, zoon van Bobbejaan, die al enkele jaren Captain Jack van de grond probeert te krijgen, een themapark in het teken de luchtvaart.

Jan Stassijns, Sacha Van Wiele

Komt er een gloednieuw themapark naast de luchthaven van Deurne? Als het van de Vlaamse overheid afhangt wel.

Het gaat om het terrein op de grens met Mortsel, ten zuiden van de luchthaven, vlak naast de plek waar in 2024 de nieuwe stelplaats van De Lijn komt. In de omgevingsvergunningsaanvraag van De Lijn wordt al duidelijk melding gemaakt van de komst van een themapark.

Een paragraaf uit de omgevingsvergunningsaanvraag van De Lijn voor de nieuwe stelplaats aan de luchthaven van Deurne © rr

Die zone was eerst bestemd voor een KMO-zone, al werd dat plan verlaten omdat het voor te veel verkeersdruk zou zorgen op de Krijgsbaan. Daarom werd het perceel onderverdeeld in een ruimte voor de nieuwe stelplaats van De Lijn, een KMO-zone en een gebied voor dagrecreatie.

Vlaanderen gaat nog voor het einde van dit jaar op zoek naar geïnteresseerden om op deze plek dagrecreatie aan te bieden, dat kan dus ook een themapark zijn. Er moet wel een thematische link zijn met de luchthaven van Deurne.

Luchtvaart themapark

Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open Vld) bevestigt dat Jack Schoepen, zoon van Bobbejaan, al interesse heeft getoond om er een themapark rond luchtvaart te ontwikkelen. En ook op de luchthaven zelf wordt bevestigd dat enkele geïnteresseerden, waaronder Schoepen, voor de coronacrisis uitbrak, zijn langs geweest om te bekijken wat de mogelijkheden zouden zijn.

Het themapark is al helemaal uitgedacht, het enige wat nog ontbreekt is de geschikte locatie. © Captain Jack

Schoepen droomt al lange tijd van een themapark dat helemaal in het teken staat van de luchtvaart, met centraal twee Boeing 747’s (met een breedte van 60 meter, ruim 19 meter hoog en 70 meter lang). Een daarvan wordt ingericht als hotel. Het moet een indoor luchtvaartparadijs worden, zo staat te lezen op de website, met attracties voor jong en oud. Carrousels, vluchtsimulators, een monorail, zeppelin, een luchtballon en een windtunnel voor indoor skydiving. In de plannen is er ook sprake van een Sky Tower van 45 meter hoog, wat een educatief centrum rond luchtvaart moet worden voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar.

Sunparks

In 2017 was hij er al eens dichtbij, toen er onderhandelingen waren met het Molse vakantiepark Sunparks Kempense Meren. Tot een overeenkomst kwam het niet en dus ging de zoektocht voort.

Schoepen heeft zijn oog nu dus laten vallen op onder meer het terrein naast de luchthaven van Deurne. “Er zijn al informele gesprekken geweest, maar er staat nog lang niets vast”, zegt hij. “Deurne zou een erg mooie locatie zijn. Mijn voorkeur gaat ook uit naar de provincie Antwerpen, maar er zijn ook nog andere pistes, zoals in Koksijde en Luik.”

“Te zot voor woorden”

Oppositiepartij Groen vindt het idee van het themapark “eigenlijk te zot voor woorden”. Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen: “We vrezen extra verkeer op de R11, die al verzadigd is. Groen wil een grondig debat over de luchthaven en wil met de buurt aan de slag om een alternatieve invulling van de site te bespreken.”

“Wat willen we op de 220 hectare? Er is zo veel mogelijk: park, sport, water ... Daarover willen we samen met de buurt nadenken en haalbare voorstellen uitwerken. Nu ‘stoemelings’ een themapark neerpoten, zet een hypotheek op andere creatieve ideeën voor die plek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen