Code geel voor wind en regen, 1722 geactiveerd

 ©  ISOPIX

Voor zo goed als het hele land geldt van zaterdagavond tot zondagnamiddag code geel voor wind en regen. In Henegouwen en Namen is dat zelfs code oranje voor regen. Enkel Luik blijft gespaard van zware regenval - daar worden geen grote problemen verwacht door de regen. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722.

Bron: BELGA

Zaterdagnamiddag bereikt een zeer actief en golvend koufront ons land. Dat blijft tot en met zondag over ons land hangen, met veel neerslag. Het overgrote deel van die neerslag valt tussen zaterdagavond 20 uur en zondag 14 uur, meldt het KMI. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722.

In de meeste Vlaamse provincies wordt tussen 20 en 50 l/m² neerslag verwacht, in Namen en Henegouwen gaan de verwachtingen tot 65 l/m². Die regenzone brengt ook stevige wind met zich mee. Het KMI verwacht rukwinden tussen 70 en 90 km/uur.

 ©  Koninklijk Meteorologisch Instituut

Vanwege die aankondigingen heeft Leefmilieu Brussel beslist om de toegang van tuinen, parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud zaterdag vanaf 20 uur te verbieden. Als de weersomstandigheden het mogelijk maken, zullen de parken zondag om 9 uur worden heropend.