©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  BELGA

1 / 4
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Sonny Colbrelli klopt Van der Poel en Vermeersch op de piste in knotsgekke editie van Parijs-Roubaix

Sonny Colbrelli heeft een kletsnatte, modderige editie van Parijs-Roubaix gewonnen. Eentje voor de geschiedenisboeken. De finale werd beslist tussen het drietal Mathieu van der Poel, Sonny Colbrelli en de jonge Belg Florian Vermeersch, waarin de Italiaan nog het meest fris zat op de wielerpiste.

Sam Varewyck, Jonas Withouck

LEES OOK: Florian Vermeersch verraste vriend en vijand in heroïsche Roubaix: “Maar maak van mij niet de nieuwe Tom Boonen”

In het begin van de koers wou het peloton geen bonus geven aan het vluchtersgroepje van Edward Theuns. Een traditionele vroege vlucht kwam er dus niet, maar na 40 kilometer kwam er wel een breuk in het peloton. We kregen een stevige groep van 31 renners met zeven Belgen: Jasper Philipsen, Tim Declercq, Greg Van Avermaet, Florian Vermeersch, Tosh Van der Sande, Nathan Van Hooydonck en Tom Van Asbroeck. Ook enkele buitenlandse grotere namen tekenden present: onder meer Stefan Bissegger, Davide Ballerini en Gianni Moscon. Ondertussen zaten de grootste favorieten nog met z’n allen in het peloton.

Op exact 159 kilometer van de finish kon de chaos beginnen met de eerste van liefst 30 ‘secteurs pavés’, goed voor 55 kilometer dokkeren over spekgladde kasseien. De grote kopgroep werd onder impuls van een beresterke Florian Vermeersch (Lotto – Soudal) beetje bij beetje uit elkaar geschud. Vermeersch kreeg aanvankelijk drie kompanen bij zich, uiteindelijk was het enkel de Nederlander Nils Eekhoff (Team DSM) die nog kon aanklampen.

Geen peloton meer

Op iets minder dan 100 kilometer van de finish was er van een peloton al helemaal geen sprake meer. Er vormden zich overal groepjes, terwijl koplopers Vermeersch en Eekhoff weer werden ingelopen door de eerste achtervolgers. Niet veel later ging Florian Vermeersch er alweer vandoor, deze keer kreeg hij landgenoot Tom Van Asbroeck en de Italiaan Gianni Moscon bij zich.

De verschillen bleven klein terwijl in de achtergrond meer en meer beweging in de groep der favorieten kwam. Op 70 kilometer van de streep versnelde Mathieu van der Poel op de viersterrenstrook Tilloy à Sars-et-Rosières. De Nederlander waagde de sprong naar de tweede groep in koers, waar op dat moment onder meer Philipsen en Van Avermaet nog zaten.

Solo Moscon

Het was Gianni Moscon die voor een solo van liefst 52 kilometer ging. De Italiaan liet Vermeersch en Van Asbroeck achter zich en probeerde het wel van heel ver, maar kende twee keer op korte tijd pech: eerst een lekke band, dan een lelijke uitschuiver op de spekgladde kasseien van Cysoing-Bourgelles. Moscon zag zijn voorsprong zienderogen slinken en het drietal Vermeersch, Van der Poel en Colbrelli had hem op 16 kilometer van de streep te pakken.

 ©  BELGA

Met z’n drieën gingen ze naar de streep: onze ijzersterke landgenoot Florian Vermeersch met de Europese kampioen Sonny Colbrelli en Mathieu van der Poel. Op drie kilometer van de streep probeerde Vermeersch nog weg te rijden, maar dat lieten zijn concurrenten niet gebeuren. Ze gingen sprinten op de piste in Roubaix: opnieuw was het Vermeersch die als eerste aanzette, maar de sluwe Sonny Colbrelli counterde en maakte het af.

LEES OOK: VIDEO. Roubaix-winnaar Colbrelli rolt over de grond en schreeuwt het uit van vreugde na epische zege

Hoe deden de Belgen het?

De Belgen toonden zich de hele dag in groten getale vooraan in de koers en deden het uitstekend. Vooral Florian Vermeersch reed een beresterke wedstrijd. De Oost-Vlaming was misschien wel de beste man in koers. Ook Tom Van Asbroeck toonde zich verrassend heel sterk en deed in de finale lang mee voorin. Tot slot moeten we ook een bloemetje werpen naar Tosh Van der Sande, Jasper Philipsen en ervaren rot Greg Van Avermaet, die zich ook lang in de strijd voorin mengden.

Toen Van der Poel zijn fameuze versnelling plaatste in de groep der favorieten op 70 kilometer van de streep, zat Wout van Aert iets te ver. De Kempenaar leek bovendien niet in staat te zijn om nog te reageren. In tegenstelling tot Van Aert zat Yves Lampaert wel goed gepositioneerd toen Van der Poel aanging. Lampaert kon aanvankelijk als enige mee met Van der Poel, maar uiteindelijk moest ook hij de Nederlander laten rijden. Van Aert en Lampaert lieten zich niet uit het lood slaan en sprintten uiteindelijk nog met een groepje voor de vierde plaats.

LEES OOK: Wout van Aert zevende na zeer moeilijke dag in ‘De Hel’: “En nu trek ik er even tussenuit”

Nog iets opvallends dat u moet weten?

Voor het eerst sinds 2002 kregen we een kletsnatte Parijs-Roubaix. De kasseistroken lagen er modderig, vettig, kletsnat en spekglad bij. Quasi geen enkele renner bleef gespaard van slippertjes en valpartijen, ook de moto’s in koers gingen een aantal keer tegen de vlakte.

Uitslag

1. Sonny Colbrelli

2. Florian Vermeersch

3. Mathieu van der Poel

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Wegwielrennen