Luc Vanheuckelom is na twintig jaar opnieuw Belgisch kampioen pompoenwegen. © Annelies Frederickx

Luc na 20 jaar opnieuw Belgisch kampioen pompoenwegen: “Alles begint met één enkel zaadje”

Kasterlee -

Luc Vanheuckelom uit Kasterlee is de nieuwe Belgische kampioen pompoenwegen. Twintig jaar na zijn laatste nationale titel schoot de Kempense kweker met een pompoen van 922,5 kilogram nog eens de hoofdvogel af op het BK.

Annelies Frederickx

Pompoenengenootschap Kasterlee viel zaterdag de eer te beurt om het Belgisch Kampioenschap pompoenwegen te organiseren. In de ruiterhal langs de Boekweitbaan woonden tal van geïnteresseerden de weging bij en het BK was bovendien wereldwijd te volgen via livestream. Pompoengenootschap Kasterlee zette een feilloze organisatie neer en werd daarvoor beloond met enkele topprestaties.

Clublid Luc Vanheuckelom kaapte de titel weg bij de giant pumpkins en in de subcategorie squash vestigde Bruggeling Jens Segaert een nieuw Europees record. Zijn groene pompoen woog liefst 781 kilogram, één kilogram meer dan het vorige grootste Europese exemplaar.

Bruggeling Jens Segaert vestigde een Europees record en poseert daarom fier met zijn squash. © Annelies Frederickx

Bij de giant pumpkins werd het een spannende driestrijd. Peter Jolie van De Pompoenhoeve uit Zottegem veroverde het brons met een gewicht van 756 kilogram. Mario Vangeel, die volgend weekend in het Duitse Ludwigsburg een gooi doet naar de Europese titel en een nieuw wereldrecord met zijn topexemplaar, strandde zaterdag op de tweede plaats. De ‘reservepompoen’ van de kweker uit Kasterlee klokte af op 808 kilogram.

De giant pumpkins liggen klaar om gewogen te worden. © Annelies Frederickx

De laatste pompoen op de weegschaal was die van Luc Vanheuckelom. De Kastelse kweker wachtte in spanning op het resultaat, maar zijn stress bleek ongegrond te zijn. Met 922,5 kilogram leverde hij het topexemplaar op dit Belgisch Kampioenschap en zo mocht de Kempense kweker eindelijk nog eens de hoofdprijs van 750 euro in ontvangst nemen.

De pompoenen worden zorgvuldig op de weegschaal gelegd. © Annelies Frederickx

“Bij de squash, de kleinere groene exemplaren, werd ik vier of vijf jaar geleden nog eens Belgisch kampioen. Bij de giant pumpkins dateert mijn laatste nationale titel al van 20 jaar geleden”, reageerde de tot tranen toe bewogen Luc Vanheuckelom achteraf. “Het was inderdaad bang afwachten. Elke pompoen wordt vooraf gemeten, maar dat gemeten gewicht is slechts een indicatie. Op de weegschaal kan een pompoen altijd nog enkele procenten meer of minder wegen.”

De winnende pompoen weegt 922,5 kilogram. © Annelies Frederickx

Voor Luc Vanheuckelom, één van de medestichters van Pompoengenootschap Kasterlee, is de nationale titel een bekroning voor maandenlang geduld. “Alles begint met één enkel zaadje, dat zorgvuldig geselecteerd werd. Ik kweek mijn pompoenen in een serre van zowat honderd vierkante meter. De planten moeten genoeg eten en drinken krijgen, maar niet te veel. Dat is een fout die vaak gemaakt wordt. Bovendien moet de voeding aangepast worden aan de grond, want niet alle grond is gelijk.”

“Natuurlijk ga ik iedere dag kijken naar mijn planten. Het kweken van pompoenen is een bijzondere hobby en een dagelijkse bezigheid. Voorts is het vooral bang afwachten en hopen op een portie geluk. Een pompoen kan namelijk elke dag scheuren en dan is alle werk voor niets geweest. Mijn winnende pompoen wordt nu nog geshowd en dan haal ik de zaden eruit om verder mee te kweken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER