Legaer redt Standard in slotminuten

Standard heeft in extremis een gelijkspel uit de brand gesleept op het veld van Westerlo. De Luikenaars moesten in het Kuipje lang achtervolgen, maar Jonathan Legear zette in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de 2-2 eindstand op het scorebord.

Jef Van Hoofstat

Westerlo

Standard

Westerlo kwam voor het eerst sinds 13 maart (!) in actie in een officiële wedstrijd. Sindsdien bewoog er wel wat in de stille Kempen: topschutter Frédéric Gounongbe en de jonge Belgen Cools en Schouterden sloegen de deuren van het Westelse Kuipje achter zich dicht, in hun plaats moesten nieuwkomers Acolatse en Ganvoula voor doelpunten zorgen. Coach Bob Peeters bracht het spitsenduo dan ook meteen aan de aftrap.

Standard kampt dan weer met heel wat twijfels na de verloren Supercup en een weinig productieve transferperiode. Kon het aantrekken van Benito Raman de Luikse geest verheffen? Coach Yannick Ferrera rekende er blijkbaar op, want hij liet de voormalige Gentse publiekslieveling meteen starten.

Meteen raak voor Standard

De thuisploeg begon het best aan de wedstrijd, al leverden enkele stilstaande fases niets op. Standard stak pas na 6 minuten de neus aan het venster, maar het was wel meteen raak: uitblinker Dossevi zette voor na een aardige actie op de rechterflank, een moederziel alleenstaande Santini moest maar binnentikken.

Westerlo was van zijn melk en Standard controleerde plots makkelijk, terwijl Dossevi de Westelse linkerflank bleef teisteren. Een topwedstrijd zagen we echter niet: beide ploegen speelden aan een te laag tempo, het gebrek aan kwaliteit bij ‘topploeg’ Standard was schrijnend om te zien.

Nieuw Westels koningskoppel?

Dat bleek ook na een half uur, toen Westerlo toch nog eens de moed vond om aan te zetten: Jarno Molenberghs gooide voor doel, nieuwkomer Acolatse trapte aan de tweede paal de gelijkmaker voorbij Gillet. En net voor rust werd het nog erger voor Ferrera en co: Scholz ging onder een voorzet van De Ceulaer door, en gaf Ganvoula zo de 2-1 op een presenteerblaadje. Tot tweemaal toe zag de bezoekende verdediging er niet bepaald robuust uit...

Ferrera hield na de koffiepauze de geblesseerde Edmilson in de kleedkamer, in zijn plaats moest nieuwkomer Mbenza de scheve situatie helpen rechtzetten. De 20-jarige Belgische spits versierde ook meteen een eerste schotje, maar kon daarna het verschil niet echt maken. Dichter dan enkele hoekschoppen kwam Standard echter niet bij de gelijkmaker, de Westelse verdediging stond als een huis.

Standard ontsnapt

Ferrera greep in, en haalde Raman en Arslanagic naar de kant voor Jonathan Legear en de Griekse nieuwkomer Laifis. Gokken dus, maar het grootste gevaar bleef van de thuisploeg komen: Ganvoula lanceerde De Ceulaer twintig minuten voor tijd richting Gillet, maar de Westelse winger trapte de 3-1 (ver) naast.

De Luikse fans tekenden dan wel massaal present in de Kempen, maar de spelers leken nog steeds met vakantie: Santini eerste probeerde nog een strafschop te versieren met een sierduik, maar ging terecht in het boekje van ref Vertenten. Het slotoffensief van Standard leek zich verder te beperken tot een afgeblokt schot van Trebel en een lage schuiver van Mbenza, tot Jonathan Legear in de laatste minuut van de reguliere speeltijd kon profiteren van een misser in de thuisverdediging na een voorzet van Andrade: alsnog 2-2 en een miezerig puntje voor de Luikenaars!

Standard begint het seizoen desondanks met een erg magere prestatie, en zal volgende week een stuk beter moeten als het in eigen huis STVV ontvangt. Westerlo moet dan de rug rechten op bezoek bij Lokeren.