In deze rubriek bundelen we de overige verslagen van de Limburgse volleybalclubs.

Jana Brusten

Nationale 2 Dames B

Amigos Zoersel A - Riemst 3-1

Een zeer jong Zoersel - Amigos heeft geen enkele speelster ouder dan 21 jaar in de rangen - speelde een wervelende partij. Kivola kon enkel in de tweede set concurreren met de sterke hoekaanvalsters van de thuisploeg. Vooral Lien Cos dolde met het bezoekende blok. “We hebben de strijd op positie 4 verloren”, gaf Riemst-coach Raf Deckers toe. “Ik heb in blok en verdediging van alles geprobeerd, maar de thuisploeg vond altijd wel het gaatje. Zoersel is een zeer getalenteerd team. De omkadering ademt hier ook iets professioneel uit. Ze werken met ballenraapsters en een dj. Er was ook veel volk. Dat geeft een wedstrijd toch een extra dimensie. Zo’n jonge ploeg heeft regelmatig wel eens een mindere dag, zeker als ze gaan nadenken op cruciale momenten. Dat was tegen ons helaas niet het geval.” (rkb)

Sets: 25-15, 20-25, 25-12, 25-20.

Profondeville - Tongeren 0-3

Datovoc had iets recht te zetten na de spijtige 2-3-nederlaag tegen Waremme. Profondeville, dat slechts 7 speelsters op het wedstrijdblad kon noteren, werd het kind van de rekening. De sterke Nore Machiels serveerde meteen een 0-10-score op het bord. Dato raasde voort naar een voorhistorische 4-25-setwinst. In set twee gunde coach Notelaers Hannelore Pas haar debuut op nationaal niveau. Tongeren bleef druk zetten met veel opslagdruk in combinatie met een sterk blok. Profondeville slaagde er daardoor opnieuw niet in om de kaap van de 10 punten te ronden. In set 3 sijpelde er wat decompressie in het Tongerse spel. Maar lang niet voldoende om wat meer evenwicht in de wedstrijd te brengen. Libero Luyck behield de rust in het achterveld en leidde haar team naar een pijlsnelle 0-3-overwinning. Klinkende cijfers voor Dato tegen een ploeg die een week eerder nog een punt afsnoepte van Jemeppe. (rkb)

Sets : 4-25, 8-25, 12-25.

Nationale 3 dames C

Helchteren - Hermalle 3-1

HVC moest naast enkele geblesseerden ook de zieke Hoeyberghs missen en vond moeilijk het juiste ritme. Hermalle profiteerde met een tussenspurt van 6-6 naar 7-15. De HVC-motor sloeg uiteindelijk toch aan via Schildermans en Vriens, maar de remonte van HVC strandde bij 22-25. Even paniek bij 4-3 in set twee toen ook de debuterende Van Hout geblesseerd uitviel en middenspeelster Kerkhofs op de hoek moest depanneren, maar HVC herpakte zich en won set twee uiteindelijk met duidelijke 25-18 cijfers. De bezoeksters roken hun kans en draaiden 9-4 nog om naar 12-14 in set drie. Daarna ging het gelijk op naar de eindfase waarin Reijmen het laken naar zich toe trok: 25-22. HVC had het goede ritme eindelijk te pakken en stoomde onder impuls van een weer beresterke Vriens vlot door naar 25-16 en 3-1 winst. (aula)

Sets: 22-25, 25 18, 25-22, 25-16.

Derde nationale dames Namen - Lanaken 0-3

Sparvoc blijft het prima doen. Het verzekerde zich in Namen van negen op negen. Van Lent en Palmaers waren outstanding op de hoek. Wirix kreeg haar eerst speelminuten van het seizoen. Het 16-jarig jeugdproduct Gitte Dubois maakte haar debuut bij de dames A en serveerde de wedstrijd uit met drie (!) winnende opslagen. (aula)

Sets: 20-25, 15-25, 14-25.

Nationale 2 heren A

Geetbets - Waremme B 0-3

Bets startte met veel twijfels. Gevolg: 3-13 door mindere recepties en fouten in de aanval. Het probeerde nadien het tij te keren met enkele wissels, waarna de side-out iets beter liep, maar dichterbij komen lukte niet. In set twee deed Bevo goed mee tot 10-10, maar dook de chaos opnieuw op. De kopjes gingen naar beneden. Geetbets had geen wissel op de receptie en probeerde zijn opposite in te schakelen, maar dat was ook met wisselend succes: 0-2. In set drie kregen we een kopie van set twee. Bets had veel goede wil en probeerde het met de hele spelerskern, maar de conclusie was dat het op dit moment niet competitief is als het niet met alle spelers op niveau is. Met weinig opties op cruciale posities is het vaak de wet van de sterkste ondergaan. “Komend weekend hebben we een vrij weekend. We zullen de volgende twee weken dus gebruiken om goed te trainen en het kopje leeg te maken. De druk die sommige spelers zich opleggen om te presteren werkt vaak averechts”, aldus speler-coach Roel Nuijts. (aula)

Sets: 13-25, 19-25, 18-25.

Tweede nationale heren Esneux-Lanaken 3-0

Door een positieve coronatest moest Lanaken de donderdagtraining afgelasten en alle spelers moesten zich laten testen. De staf was dus al tevreden dat er gespeeld kon worden tegen de ploeg van ex-coach Pascal Libon. In de eerste set liep het zeker gelijkopgaand. Tot 22-23 hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar door twee domme fouten moest Lanaken het alsnog afgeven. In set twee kwam Sparvoc meteen 3-8 achter, maar vocht het terug tot 15-15. Hét moment voor de middenmannen van Esneux om hun duivels te ontbinden: 25-19. In de derde set liep Lanaken al vrij snel achter de feiten aan en behield Esneux de controle: 3-0. (aula)

Nationale 3 Heren D

Riemst – Marchin 3-0

Kivola was vanaf de eerste bal bij de les en liet Marchin niet in de match komen. De vlot scorende Nicky Humblet zorgde voor het verschil in de eerste set. Dankzij enkele aces van Bart Smeets zat de thuisploeg in set 2 ook al snel in een zetel. Middenmannen Levenstond en Tenzer blokten sterk, opposite Geleyns duwde door naar een 2-0-voorsprong. Onder impuls van uitblinker Humblet maakte Riemst vervolgens snel een einde aan de wedstrijd. Twee overwinningen op rij dus voor Riemst, dat de nederlaag tegen Averbode op de openingsspeeldag verteerd lijkt te hebben. Komend weekend staat de Limburgse derby in en tegen Maaseik op de agenda. (rkb)

Sets: 25-19, 25-15, 25-16.

Bouillon – Genk 1-3

Spektakel alom in Bouillon, waar de wedstrijd liefst twee keer werd stilgelegd na supportersgeweld richting de arbitrage. In een gelijkopgaande eerste set maakte Van Rafelghem het verschil met een opslagreeks van 4 punten. Libero Craeghs en de vlammen van Von Stritzky zetten Genk op een 14-18-voorsprong in set 2. Na een rode kaart voor een thuisspeler (wegschoppen bal) stormde een supporter van Bouillion het veld op om vervolgens de scheidsrechter van zijn stoel te duwen. Na een onderbreking vond de thuisploeg zowaar het juiste ritme om de set aan boord te trekken. De thuisploeg behield ook na de kantwissel het juiste elan en liep 14-12 uit. Genk-coach Bijloos kantelde de match met de inbreng van setter Paumen en opposite Joris. In moneytime hield Genk het hoofd koel. Ook set 4 draaide uit op een thriller. Genk knokte voor elk punt met libero Siloy Craeghs in een absolute glansrol. “Een sterke prestatie in moeilijke omstandigheden”, aldus coach Bijloos. “Mijn team toonde enorme veerkracht en won verdiend.” Na vier speeldagen mag Genk zich de trotse leider noemen. (rkb)

Sets: 20-25, 26-24, 25-27, 23-25.