Bijna helft van opsporingsberichten voor verdachten leidt tot oplossing zaak

Vorig jaar heeft een recordaantal opsporingsberichten om mensen op te sporen die verdacht worden van zware misdrijven geresulteerd in een doorbraak. Dat schrijven de kranten van Sudpresse. Meer dan vier op de tien opsporingsberichten (46 procent) leiden tot een oplossing van de zaak.

mtm
Bron: BELGA

“We zijn zeer tevreden, want het percentage wordt met de jaren beter. We zaten op 35 procent in 2019 en 37 procent in 2019”, aldus Alain Martens, de commissaris die verantwoordelijk is voor de dienst opsporingsberichten. Vorig jaar werden 176 opsporingsberichten voor verdachten uitgevaardigd, 81 zaken werden opgelost.

Het stijgende ophelderingspercentage is volgens Martens te danken aan onder meer de betere kwaliteit van bewakingscamera’s. “Zelfs beelden die ’s nachts gemaakt zijn, kunnen worden gebruikt”, klinkt het. Ten tweede is de stijging te verklaren omdat mensen vaak de website en sociale media van de politie bezoeken, waardoor ze de berichten dus meer te zien krijgen.

Naast de opsporingsberichten om mogelijke verdachten op te sporen, vaardigt de dienst ook opsporingsberichten uit voor vermiste personen van wie de verdwijning onrustwekkend is. Van de 220 uitgevaardigde berichten, werden er in 2020 215 zaken opgelost.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen