Direct naar artikelinhoud
NieuwsAbortuswet

► ‘Mijn lichaam, mijn verdomde keuze’: Billie Eilish en concertgangers steken middelvinger uit naar Texaanse abortuswet

Billie Eilish had een duidelijke boodschap voor de beleidsmakers in Texas.Beeld Getty Images

Gisteren kwamen er in Washington en honderden andere steden in de VS tienduizenden mensen op straat om te demonstreren voor het grondwettelijk recht op abortus. De avond ervoor ging popsensatie Billie Eilish op het podium in Texas ook al tekeer tegen de strenge anti­abortuswet.

Bekijk hier de beelden van het concert:

Video wordt geladen...

“Toen ze die shit een wet maakten, wilde ik de show bijna niet doen omdat ik deze fucking plaats wilde straffen omdat ze dat hier lieten gebeuren.” Tijdens haar set zaterdagavond op Austin City Limits 2021, een muziekfestival in Texas, nam Billie Eilish even de tijd om zich uit te spreken tegen de omstreden abortuswet van Texas, die vorige maand werd ingevoerd.

“Maar toen herinnerde ik me dat jullie de slachtoffers zijn, en dat jullie alles verdienen in de wereld,” zei ze. “En we moeten hen vertellen dat ze hun bek moeten houden.” Vervolgens stak de popster een middelvinger op, maande ze haar publiek aan om hetzelfde te doen, en schreeuwde ze: “Mijn lichaam, mijn fucking keuze!”

Billie Eilish, die eerder dit jaar haar nieuwe album uitbracht, is al langer voorstander  van nonprofit-organisatie Planned Parenthood.

Welke abortuswet?

De zeer strenge Texaanse abortuswet, die sinds 1 september van kracht is, verbiedt abortus na zes weken, omdat vanaf dat moment bij de foetus een hartslag kan worden vastgesteld. Hoewel een foetus in de Verenigde Staten doorgaans pas na 24 weken als levensvatbaar wordt gezien.

Er wordt bovendien geen uitzondering gemaakt voor vrouwen die zwanger zijn geworden door incest of verkrachting – in plaats daarvan bezweert de gouverneur van Texas, Greg Abbott, dat de staat alle verkrachters zal ‘elimineren’.

Sinds de nieuwe wet is het voor iedere burger bovendien mogelijk een klacht in te dienen tegen een abortuskliniek die foetussen weghaalt van ouder dan zes weken, of tegen iemand die meewerkt aan het uitvoeren van zo’n abortus. Zodra die klacht gegrond wordt verklaard, is de veroordeelde verplicht de klager een boete van tienduizend dollar (zo’n 8.500 euro) te betalen.