Kwart Belgen voor vervanging van parlementaire democratie

 ©  BELGA

Bijna een kwart van de Belgen (24 procent) wil de huidige parlementaire democratie vervangen door een ander systeem. Meer dan één op de drie meent dat onze samenleving beter af zou zijn als de macht in handen van één leider geconcentreerd zou zijn. Zo blijkt uit een peiling waarvan de RTBF maandag de resultaten publiceert.

mtm
Bron: BELGA

De peiling werd in september uitgevoerd door Kantar en leert dat minder dan één ondervraagde op vijf tevreden is over hoe ons democratisch systeem werkt. Meer dan de helft (56,7 procent) vindt dat onze parlementaire democratie slecht functioneert, maar het beste systeem blijft. Slechts 19,3 procent vindt dat het huidig systeem, waarbij de vertegenwoordigers van het volk in de verschillende parlementen verkozen worden, “in het algemeen goed functioneert”. 

Bijna een kwart van de ondervraagden meent dat ons democratisch systeem best vervangen wordt door een ander. Meer dan één op de drie (37,4 procent) vindt dat “de samenleving beter beheerd zou worden als de macht in de handen van één leider geconcentreerd is”.

De peiling werd uitgevoerd in het kader van de operatie ‘Bye-Bye, la démocratie?’ van de Franstalige openbare omroep. Volgens de RTBF willen vooral jongeren, niet-actieven, arbeiders en mensen met een diploma van lager en middelbaar onderwijs een sterk regime. Zo gaat bijna 47 procent van de 25- tot 34-jarigen akkoord of helemaal akkoord.

De peiling van Kantar werd tussen 20 en 27 september uitgevoerd bij 1.004 Belgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen