Schadevergoeding nadat vrouw hem jarenlang liet slapen in hondenhok komt te laat voor Stephane (67)

© ss

Taja D. uit Antwerpen, de vrouw die haar man verplichtte te slapen in een hondenhok en minstens acht alleenstaande mannen pluimde, is door het hof van beroep veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Ze moet haar man ook 200.000 euro schadevergoeding betalen, maar die komt te laat. Stephane D.C. (67) is intussen overleden.

ima, gjs

De meest hallucinante van de misdaden van Taja D. was met voorsprong wat ze haar man Stephane D.C. jarenlang aandeed. Tussen eind 2012 en juni 2014 mocht hij niet binnen slapen bij zijn vrouw, maar moest hij overnachten in een hondenhok. Lekker eten zat er ook niet in: ze gaf hem alleen bedorven vlees en sloeg hem bovendien elke dag met een bezem of een houtblok op het hoofd.

Drinken moest de man naar eigen zeggen uit een vijver op het domein. “Al zes jaar heb ik geen warm eten meer gezien. Ik moet het stellen met beschimmeld brood en vleesafval dat ik buiten moet opeten”, getuigde hij toen de feiten aan het licht kwamen.

De feiten deden zich voor in een chalet in het Mellegebied in Oud-Turnhout.

Gelukkig getrouwd

Opmerkelijk was dat de man, ondanks alle gruwel, zijn vrouw graag bleef zien. "Mijn cliënt is nog steeds gelukkig getrouwd", zei zijn advocaat in november, toen de rechtbank zich een eerste keer over de zaak boog. "Hij is zijn vrouw zeer dankbaar, want ze hielp hem van de drank af. Door de jarenlange alcohol­verslaving en slaapstoornissen hallucineert hij regelmatig. De verhalen, die levensecht lijken, zijn allemaal verzonnen.”

In beroep werd de vrouw veroordeeld tot 200.000 euro schadevergoeding aan haar man. Maar die is daar niet veel meer mee. "Mijn cliënt is enkele dagen geleden overleden", zei zijn advocaat woensdag.

Gepluimd

Een ander groot slachtoffer van Taja D. (62) uit Antwerpen is Fons Vermeulen (67) uit Blauberg bij het Kempense Herselt. De voormalige uitbater van een superette werd door de vrouw voor liefst 335.021 euro gepluimd.

Taja D. deed daarvoor een beroep op Helena Oguz (43), een prostituee met Turkse roots. De vrouw kwam op 17 oktober 2013 in verdachte omstandigheden om het leven. Ze had zich verhangen in een serre in Blauberg.

Fons Vermeulen was sinds 2013 getrouwd met Oguz. Maar het was voor het gerecht duidelijk dat Oguz instructies kreeg van Taja D. De hoofdbeklaagde was bewust op zoek gegaan naar alleenstaande, goedgelovige mannen.

Oguz maakte Vermeulen het hof. Ze noemde ­Taja D. haar Mami. Na haar overlijden vonden de speurders in haar gsm sms’jes die afkomstig waren van Mami. “Heb seks met hem”, “Doe een striptease en maak hem moe zodat hij zijn volmacht aan jou bezorgt.”

Oguz maakte Vermeulen wijs dat ze zwanger was van hem, dat ze diep in de schulden zat, maar dat ze later een grote erfenis uit Turkije zou krijgen. Taja D. kreeg Vermeulen zover dat hij zijn appartementencomplex in het centrum van Blauberg aan haar zoon verkocht voor 205.000 euro. Het pand was op minstens 525.000 euro geschat.

Het hof van beroep in Antwerpen begrootte het totale nadeel voor Vermeulen op 335.021 euro. Het vernietigde de verkoopovereenkomst en besliste dat het onroerend goed terug naar Vermeulen gaat. De som van de lening (144.084 euro) wordt terugbetaald. Vervolgens blijft er nog een schadevergoeding over van 188.837 euro. Vermeulen, een parkinsonpatiënt, verblijft sinds drie jaar in een woonzorgcentrum in Veerle (Laakdal).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen