Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Congolese student krijgt, na mislukte uitwijzing en ‘nieuwe elementen’, toch toegang tot ons land

Studenten van de UCLouvain protesteren tegen de uitwijzing van Junior Masudi Wasso.Beeld EPA

Een Congolese student, die in ons land aan de UCLouvain wil gaan studeren, heeft dan toch toegang gekregen tot ons land, ‘na nieuwe elementen in het dossier’. Dat laat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) weten. Zondagochtend mislukte zijn uitwijzing nog omdat de student zich verzette.

De zaak veroorzaakt heel wat ophef in Franstalig België. De 20-jarige Junior Masudi Wasso zit sinds 18 september in een gesloten centrum, met het oog op uitwijzing. De Congolees was toegelaten aan de UCLouvain om economie te studeren en zou ook in het bezit zijn van een geldig paspoort en een verblijfsvergunning. Toch werd hij tegengehouden aan de grens. De politie twijfelde aan de reismotieven van de student. Ook bleek zijn inschrijvingsgeld aan de UCLouvain niet betaald.

In Louvain-la-Neuve werd vrijdag al betoogd tegen het vasthouden en de uitwijzing van de student. Maandag wordt in Brussel betoogd. Ook zondagochtend was een twintigtal leden van een steuncomité aanwezig op de luchthaven van Zaventem, om de andere passagiers van de vlucht richting Kinshasa te sensibiliseren. Uiteindelijk heeft de jongeman zich verzet tegen de uitwijzing, en is hij teruggebracht naar het gesloten centrum. Eerder was ook al een eerste poging tot uitwijzing mislukt.

De universiteit heeft de uitwijzing van de student al aangeklaagd. Dat geldt ook voor de Congolese regering. President Félix Tshisekedi betreurt dat de student wordt vastgehouden en eist zijn vrijlating. Hij dringt aan op een betere behandeling van Congolese burgers in ons land, “net zoals de Congolese regering dat doet voor Belgische burgers”.

Intussen wordt bevestigd dat het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken het inschrijvingsgeld van de student overmaakt, en ook de UCL gaf extra informatie door “over de manier en elementen waarop zij beoordeelden dat de student wel degelijk geschikt is en de bedoeling had om aan hun universiteit te studeren”.

Daarom krijgt de jongeman nu toch toegang tot het grondgebied, om zijn studies aan te vatten.