In Louvain-la-Neuve werd vrijdag al betoogd tegen het vasthouden en de uitwijzing van de student. ©  epa-efe

Congolese student krijgt “na nieuwe elementen in het dossier” toch toegang tot ons land

De Congolese student die aan de UCLouvain wilde gaan studeren maar in eerste instantie werd uitgewezen, krijgt nu toch toegang tot ons land. Dat meldt de Dienst Vreemdelingenzaken maandag.

Michaël Temmerman
Bron: BELGA

Bij zijn aankomst in Zaventem, midden september, bleek immers dat het inschrijvingsgeld aan de UCLouvain niet betaald was en dat zijn reisdoel onvoldoende bewezen was, klinkt het maandag bij DVZ.

Intussen werd maandag bevestigd dat het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken het inschrijvingsgeld van de student overmaakt, en ook de UCL gaf extra informatie door “over de manier en elementen waarop zij beoordeelden dat de student wel degelijk geschikt is en de bedoeling had om aan hun universiteit te studeren”.

Daarom krijgt de jongeman nu toch toegang tot het grondgebied, om zijn studies aan te vatten. De voorbije weken zat de student vast in een gesloten centrum. Hij was in beroep gegaan tegen de beslissing van DVZ om hem uit te wijzen, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen had DVZ op alle punten gelijk gegeven.

Vorige week donderdag was er al een eerste poging om de student uit te wijzen, maar die mislukte. Ook de uitwijzingspoging van zondag mislukte. Een twintigtal leden van een steuncomité was aanwezig op de luchthaven van Zaventem, om de andere passagiers van de vlucht richting Kinshasa te sensibiliseren.

De UCL had de uitwijzing van de student al aangeklaagd, en de rectoren van de Franstalige universiteiten hebben in een gezamenlijk persbericht zondag hetzelfde gedaan. “Ze hopen ten zeerste dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Sammy Mahdi, red.) gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid om Junior Masudi Wasso zijn studies te laten vervolgen in België”, aldus de Conseil des recteurs (CRef).

Ook vanuit Kinshasa kwamen al boze reacties. President Félix Tshisekedi betreurde dat de student wordt vastgehouden en eiste zijn vrijlating. Hij dringt aan op een betere behandeling van Congolese burgers in ons land, “net zoals de Congolese regering dat doet voor Belgische burgers”.

DéFI-voorzitter en -parlementslid François De Smet liet al weten dat hij Mahdi dinsdag, tijdens de Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer, over de kwestie zal ondervragen.

In een persbericht wijst DVZ er verder nog op dat een visum “geen onmiddellijke en automatische toegang” geeft tot het grondgebied. Ook de binnenkomstvoorwaarden moeten vervuld zijn. De student had een visum verkregen op de Belgische ambassade in Kinshasa.

In Louvain-la-Neuve werd vrijdag al betoogd tegen het vasthouden en de uitwijzing van de student. Er zouden normaal gezien nog betogingen - onder meer in Brussel - plaatsvinden, maar nu raakte bekend dat de student toch toegang krijgt tot ons land. “Er zijn nieuwe elementen opgedoken in het dossier”, aldus de Dienst Vreemdelingenzaken.

Dadelijk meer...

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer