Handelsconflict dreigt tussen Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. De aanleiding? Visvergunningen

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune dreigt met het stopzetten van energiebevoorrading aan het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt hij aan de Franse radiozender Europe 1. De aanleiding is terug te brengen tot een conflict over het toekennen van visvergunningen aan Franse vissers rond de Britse Kanaaleilanden.

Sinds de brexit moeten Franse vissers een licentie krijgen van de Britse overheid om te mogen vissen in hun gebied. Parijs vroeg 169 licenties aan, maar kreeg er uiteindelijk maar 64. Hiermee komt het VK eerdere afspraken niet na. “Onaanvaardbaar”, vindt staatssecretaris Beaune. “Ons geduld heeft een duidelijke grens: die van de wanhoop en die van onze vissers. Al negen maanden lang praten we hier rustig en vriendelijk over, maar nu is het genoeg.”

Anti-Europa

Bovendien hekelt de staatssecretaris ook de manier van handelen van het VK: “Ze denken op zichzelf te kunnen leven, en bovendien vallen ze Europa aan. Op deze manier werkt het niet, ze overdrijven en zijn agressief.” Beaune gaf aan dat Frankrijk de energiebevoorrading naar de Kanaaleilanden zou kunnen stopzetten. Deze zijn nu volledig afhankelijk van bevoorrading vanuit Frankrijk.

Jersey, één van de Kanaaleilanden, spreekt van een “pragmatische en redelijke aanpak”. De Franse vissers denken daar anders over en viseren Saint Helier, de belangrijkste haven op Jersey. In mei blokkeerden Franse vissers de haven uit onvrede met de toegekende visserijrechten. Toen dreigde Frankrijk ook de stroomtoevoer een halt toe te roepen, de Britse regering stuurde twee marineschepen richting Jersey.

In samenspraak met Europa wordt beslist of er nationale, al dan niet Europese represailles volgen tegen het Verenigd Koninkrijk. Volgens het afgesproken post-brexitakkoord zouden vissers in Britse wateren gewoon kunnen blijven werken. Ook aan de Noord-Ierse grens komen de Britten de brexitafspraken niet na. Ze weigeren de afgesproken goederencontroles uit te voeren, tot grote ergernis van Europa.

(lb)

Lees ook:

Meer