Deense restaurant Noma opnieuw beste restaurant ter wereld, Hof Van Cleve stijgt met 7 plaatsen
Het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi is opnieuw het beste restaurant ter wereld. Dat bleek vanavond tijdens de awardshow in Antwerpen voor de ‘World’s 50 Best Restaurants 2021', de ranglijst van ’s werelds beste restaurants. Noma mocht zich al vier keer eerder winnaar noemen, de laatste keer in 2014. Het is nu voor het eerst weer lijstaanvoerder sinds de eetgelegenheid in 2018 verhuisde en zich vernieuwde. Peter Goossens van Hof Van Cleve klom deze editie 7 plaatsen omhoog, naar een knappe plek 36.
De lijst van ‘World’s 50 Best Restaurants 2021' wordt samengesteld door meer dan duizend culinaire experts van over de hele wereld. Antwerpen had vorig jaar al gaststad moeten zijn voor het evenement, maar door de coronacrisis werd dat noodgedwongen uitgesteld.
Redzepi is met zijn Noma de opvolger van het Franse restaurant Mirazur van chef Mauro Colagreco, dat de editie 2019 won. Colagreco zelf kon zijn titel niet verlengen, want een nieuwe regel van het concours stelt dat de eindlaureaat niet meer mag deelnemen aan volgende edities. Winnaars uit het verleden worden wel nog mee opgenomen in de festiviteiten in de vorm van een “Hall of Fame”-gebeuren.
In tegenstelling tot andere oud-winnaars maakte het beroemde Deense restaurant Noma van chef René Redzepi dus wél nog een winstkans, omdat hij zijn eettempel in Kopenhagen recent naar een andere plek verhuisde. Niet dat hij het hierom deed - nu al is het zo goed als onmogelijk om een tafel in Noma te bemachtigen - maar het zal de stormloop alleen maar verhevigen. Het restaurant was trouwens bij de vorige editie in 2019 al tweede na Mirazur.
Geranium, een ander restaurant in Kopenhagen, kaapte de tweede plek weg. Brons is voor Asador Etxebarri in Spanje. In de top 50 prijkt één Belgisch restaurant: Hof van Cleve op plaats 36 (en gestegen van plaats 43).
Bekijk hier de reactie van Peter Goossens:
Vorige maand kreeg Noma voor het eerst een derde Michelinster. Dat dit zo lang duurde, werd als één van de grootste mysteries in de internationale gastronomie gezien. Noma was lang ‘te vernieuwend, te experimenteel’, zo klonk het. Maar de Michelin-inspecteurs draaiden bij door “een menu van creatieve, complexe gerechten met levendige, natuurlijke smaken.”
Diep gezeten tijdens lockdown
Redzepi kwam zijn prijs vanavond persoonlijk ophalen in Antwerpen, samen met een deel van zijn team - de rest moest gewoon aan de slag in de keuken.
“Ik zie ons niet als het beste restaurant ter wereld, maar mijn team is wel het allerbeste”, zei de chef net nadat hij de eerste plaats in de wacht sleepte. Hij liet ook niet na te benadrukken hoe hij het, net als zo vele andere chefs, erg moeilijk had tijdens de coronacrisis. Dat zijn restaurant in een eerdere gedaante ook al vier keer won toen dat nog kon met de oude regels, wuifde de sterrenchef enigzins weg. “Ik was een heel ander mens toen, je kan dat niet vergelijken”, klonk het. “Ook na zo’n periode als de coronacrisis is het helemaal anders en nog veel specialer om deze prijs te winnen.”
Redzepi gaf aan erg diep te hebben gezeten tijdens de lockdown. “Mijn hoofd was als een pingpongtafel: elke keer als ik blij was met een beslissing, ging het in mijn hoofd plots weer de andere kant op en was alles weer ‘shit’”, zegt hij. “Mijn advies aan wie het nog steeds moeilijk heeft: durf hulp te vragen. Je hebt een mentor nodig om je hier door te sleuren. Het was ook een inspiratie om met het hele team in die situatie te zitten: weten dat we hetzelfde meemaakten, maar ook dat we er samen doorheen zouden geraken.”
De volledige lijst van World’s 50 Best Restaurants 2021:
1. Noma (Kopenhagen, Denemarken)
2. Geranium (Kopenhagen, Denemarken)
3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)
4. Central (Lima, Peru)
5. Disfrutar (Barcelona, Spanje)
6. Frantzén (Stockholm, Zweden)
7. Maido (Lima, Peru)
8. Odette (Singapore)
9. Pujol (Mexico City, Mexico)
10. The Chairman (Hong Kong, China)
11. Den (Tokio, Japan)
12. Steirereck (Wenen, Oostenrijk)
13. Don Julio (Buenos Aires, Argentinië)
14. Mugaritz (San Sebastian, Spanje)
15. Lido 84 (Gardone Riviera, Italië)
16. Elkano (Getaria, Spanje)
17. A Casa do Porco (São Paulo, Brazilië)
18. Piazza Duomo (Alba, Italië)
19. Narisawa (Tokio, Japan)
20. Diverxo (Madrid, Spanje)
21. Hiša Franko (Kobarid, Slovenië)
22. Cosme (New York City, VS)
23. Arpège (Parijs, Frankrijk)
24. Septime (Parijs, Frankrijk)
25. White Rabbit (Moskou, Rusland)
26. Le Calandre (Rubano, Italië)
27. Quintonil (Mexico City, Mexico)
28. Benu (San Francisco, VS)
29. Reale (Castel di Sangre, Italië)
30. Twins Garden (Moskou, Rusland)
31. Restaurant Tim Raue (Berlijn, Duitsland)
32. The Clove Club (Londen, VK)
33. Lyle’s (Londen, VK)
34. Burnt Ends (Singapore)
35. Ultraviolet (Shanghai, China)
36. Hof Van Cleve (Kruisem, België)
37. SingleThread (Healdsburg, VS)
38. Borago (Santiago, Chili)
39. Florilège (Tokio, Japan)
40. Suhring (Bangkok, Thailand)
41. Alléno (Parijs, Frankrijk)
42. Belcanto (Lissabon, Portugal)
43. Atomix (New York City, VS)
44. Le Bernardin (New York City, VS)
45. Nobelhart & Schmutzig (Berlijn, Duitsland)
46. Leo (Bogotá, Colombia)
47. Maaemo (Oslo, Norwegen)
48. Atelier Crenn (San Francisco, VS)
49. Azurmendi (Larrabetzu, Spanje)
50. Wolfgat (Paternoster, Zuid-Afrika)
Extra prijzen:
Hoogste klimmer: The Chairman (Hong Kong, China)
Beste gastvrijheid: Steirereck (Wenen, Oostenrijk)
Hoogste binnenkomer: Lido 84 (Gardone Riviera, Italië)
Chef’s Choice Award: Victor Arguinzoniz (Axpe, Spanje)
Duurzaamheid Award: Borago (Santiago, Chili)
Beste pattisseriechef: Will Goldfarb (Ubud, Bali)
‘s Werelds beste vrouwelijke chef: Pía León (Lima, Peru)
Om in de gaten te houden: Ikoyi (Londen, VK)
Icoon Award: Dominique Crenn (San Francisco, VS)
Kampioenen van verandering: Kurt Evans (Philadelphia, PA), Viviana Varese (Milaan, Italië), Deepanker Khosla (Bangkok, Thailand)
Wie kiest ’s werelds beste restaurant?
Om ’s werelds beste restaurant te verkiezen, stemden dit keer wereldwijd 1.040 restaurantexperts mee. Exact evenveel mannen als vrouwen, verdeeld over 34% chef-koks en restaurantuitbaters, 33% culinair recensenten en 33% ervaren (en veelvuldig reizende) foodies. “Daarbij is de wereld onderverdeeld in 26 regio’s, met in elke regio 40 stemgerechtigden”, legt culinair schrijver en hotelmanager Willem Asaert uit. Als voorzitter van de Benelux-regio is hij dus één van de 40 die hier mochten stemmen. De andere 39 blijven geheim. “Elke stemgerechtigde had 10 stemmen, waarvan hij/zij er hoogstens 6 voor restaurants uit de eigen regio mocht gebruiken én minstens 4 voor restaurants in andere, buitenlandse regio’s.”
Voorwaarde
Belangrijkste voorwaarde en vroeger al eens een heikel punt in The World’s 50 Best-verkiezing: elke stemmer moet elk restaurant minstens één keer bezocht hebben in de laatste 18 maanden, òòk zaken in het buitenland. “Zij moesten de datum van dat restaurantbezoek ook telkens op hun stemformulier invullen en dat kan steekproefgewijs ook door consultancybureau Deloitte gecontroleerd worden”, legt Asaert uit. “Ook de restaurantrekeningen zelf en de foto’s van de bordjes konden als bewijs gebruikt worden. Daarnaast gaan wij ook uit van hun gedrevenheid: elke stemgerechtigde doet dit volledig belangeloos, ze mogen zich ook nooit kenbaar maken én doen het dus uiteindelijk vanuit hun eigen passie.” Mààr: door de voorbije coronacrisis met gedwongen restaurantsluitingen en reisverboden vormt de nieuwe lijst een mix van (internationale) stemmen die al uitgebracht werden in januari 2020 (maar nooit gebruikt werden) én enkele nieuwe stemmen, die afgelopen maart 2021 enkel binnen de eigen regio mochten uitgedeeld worden.
Oud-winnaars
Zij kunnen als oud-winnaar voortaan niet meer winnen (tenzij ze ooit verhuizen):
• elBulli, Spanje (2002, 2006, 2007, 2008, 2009), ook definitief gesloten
• The French Laundry, VS (2003, 2004)
• The Fat Duck, Engeland (2005)
• El Celler de Can Roca, Spanje (2013, 2015)
• Osteria Francescana, Italië (2016, 2018)
• Eleven Madison Park, VS (2017)
• Mirazur, Frankrijk (2019)
• Noma (2010, 2012, 2013, 2014), nu Noma is gewonnen, zal het ook meteen de allerlaatste keer zijn.
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
-
Bart De Wever (N-VA) op verkiezingscongres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen”
Dit jaar is Bart De Wever 20 jaar voorzitter van de N-VA. Een “voorrecht” noemde De Wever dat op het verkiezingscongres van zijn partij vandaag in Gent. N-VA wil het alternatief zijn voor een voortzetting van de huidige federale regering, die op kap van de Vlaming de begroting verder de dieperik laat ingaan. Enkel N-VA kan voor de kentering zorgen, verklaarde voorzitter Bart De Wever vandaag aan het slot van het kiescongres van zijn partij. En als de kiezer N-VA een sterk mandaat geeft, dan is De Wever bereid premier te worden. -
PREMIUM
“We zijn het allerbelangrijkste kwijt. Net toen we dachten dat we haar terug hadden.” Baby Julia overlijdt net nadat ze kankervrij is verklaard
Ze was amper negen maanden oud, maar ze vocht bijna haar hele, korte leventje tegen leukemie. Eind maart was er voor het eerst goed nieuws, toen de dokters baby Julia kankervrij verklaarden. Maar nog geen maand later werd een tot dan niet ontdekte hersentumor haar fataal. Haar ouders zijn kapot van verdriet. “We wilden niet aan het ergste denken. Want het ergste, dat hadden we toch al meegemaakt?”Knokke -
-
PREMIUM14
Heidi De Pauw stopt na 20 jaar bij Child Focus: “Vorig jaar hadden we 32% meer verdwijningen: een signaal dat het niet goed gaat met de jeugd”
-
PREMIUM91
Wat doet Bart De Wever aan het stuur van Chinese e-truck in bomvol Sportpaleis?
Wat hebben een professionele basketbalclub, een Chinese start-up, het Antwerpse Sportpaleis en Bart De Wever gemeen? Samen vormen ze de puzzelstukken in een opvallend verhaal met wel héél hoge inzet: een gloednieuwe fabriek van liefst 300 miljoen euro en 600 werknemers in de Antwerpse haven. Al blijft de vraag: komt die er of komt die er niet? De Chinese spilfiguur reageert hier voor het eerst. -
PREMIUM46
Mucopatiënte Eline (29) smeekt overheid om terugbetaling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”
“Beste minister Frank Vandenbroucke, geef mij toegang tot het medicijn dat de kwaliteit van mijn leven kan verbeteren. Zodat ik weer kan gaan werken en ik een longtransplantatie kan uitstellen.” Zo klinkt de smeekbede van mucopatiënte Eline Thielemans (29), die de pech heeft drager te zijn van een zeldzame variant. Want daardoor heeft zij geen recht op de terugbetaling van een nieuw en life-changing geneesmiddel. “Ik heb opnieuw angst om dood te gaan.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
WEERBERICHT. Eindelijk zachter weer. De zon doet haar best, maar kans op buien vanaf maandagavond
Daar is de lente! Of toch een beetje. We krijgen een zonnige start van de week met een beperkte kans op buien. De temperaturen blijven heel de week zacht, woensdag wordt het op sommige plaatsen tot 23 graden. Vanaf dinsdag krijgen we wel meer buien. -
PREMIUM9
Cocktails drinken op de maan: deze Vlaming ontwerpt de eerste maanbasis (mét bar)
Een Vlaming, architect Xavier De Kestelier (48), heeft de eerste maanbasis ontworpen. Hij deed dat in opdracht van de Europese ruimteorganisatie ESA. Als architect wil hij vooral één ding weten: hoe is het om op de maan te wonen. Hoe zijn ‘maanhuis’ eruitziet? Dat vertelt hij zelf. -
PREMIUM61
Als de camera’s niet draaien: wat denken de N-VA-militanten echt van de plannen van hun partij?