Commotie over Gents café dat cisgender mannen aan de deur zet: is dit discriminatie?

In Gent besliste café Blond om cismannen te weren van een feest en dat lokt veel reacties uit. Volgens het café waren zij verantwoordelijk voor verbaal geweld tegen andere klanten. Nu rijst de vraag of het uitsluiten van 1 bepaalde groep discriminatie is. Volgens het Instituut voor Gelijkheid lijkt dat voorlopig niet het geval. Cispersonen zijn mensen bij wie de genderidentiteit en het geboortegeslacht overeenstemmen. 

Vrijdag legde café Blond in Gent een feest stil omdat er sprake zou zijn van verbaal geweld tegen een aantal klanten. Alle cafégangers werd gevraagd om naar buiten te gaan en alleen terug te keren wanneer ze tot de FLINTA*-community behoorden. Cisgender mannen waren niet langer welkom omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor het verbale geweld. 

We konden niet anders, er waren mensen die zich niet meer veilig voelden
Café-uitbaatster Eva Destoop

"Een drastische en controversiële beslissing," beseft mede-eigenaar van Blond Eva Destoop, "maar het kon niet anders, want er waren mensen die zich niet meer veilig voelden in ons cafe." Volgens haar is het geen kwestie van discriminatie. "Wij zijn geen café TEGEN cismannen, maar een café VOOR queer** mensen."  Enkele mensen die er aanwezig waren zijn het daar niet mee eens en lieten onze redactie weten zich wél gediscrimineerd te voelen. 

*FLINTA staat voor Female (vrouwelijk), Lesbian (lesbisch), Intersex (interseksueel), Non-binary (non-binair), Trans (transgender) en Agender (gendervrij).

**Queer is een parapluterm voor onder andere homosekseel, trans en non-binair.

Wat is er precies gebeurd?

Vrijdagavond zou een klant in Blond te maken gekregen hebben met transfoob verbaal geweld, waarop een andere klant werd weggestuurd. "Maar het was daarmee niet opgelost, want daarna werden nog een aantal klanten en een personeelslid lastiggevallen", zegt Eva Destoop. De uitbaters besloten om de muziek stil te leggen en een boodschap mee te geven via de microfoon. "We hebben de mensen eraan herinnerd dat Blond een veilige haven moet zijn voor queer mensen."

Lees verder onder de Facebookpost.

Toen de pogingen om de sfeer te verbeteren tevergeefs bleken, besloot de organisatie om een drastischere beslissing te nemen. "We hebben iedereen naar buiten gestuurd en gevraagd om alleen terug te keren wanneer ze FLINTA zijn. Niet iedereen weet waar FLINTA voor staat, dus hebben we ook briefjes uitgedeeld met uitleg", gaat Eva Destoop verder. Cismannen mochten dus niet langer feesten in Blond. Enkele klanten laten weten dat ze zich net door die beslissing net heel geviseerd en onveilig voelden. 

"Een hele hoop vaste klanten bestaat uit homoseksuele mannen. De meeste zijn cismannen en mochten niet meer binnen", vertelt Destoop. Volgens haar was er begrip voor de beslissing. 

Waarom werden cismannen geviseerd?

De beslissing stootte echter op heel wat onbegrip. Verschillende klanten reageerden boos op de maatregel. "We weten dat het een controversiële beslissing is. We vinden dat veel cismannen gepriviligeerd zijn en daardoor niet begrijpen waarom ze gevraagd werden om niet meer binnen te komen. We doen dat niet omdat zij niet welkom zijn, wel omdat we een veilige plek willen zijn voor vrouwen, transpersonen, enzovoort."

"Uiteraard is niet elke cisman een bedreiging", benadrukt Destoop. "Maar voor mensen binnen de FLINTA categorie, is het onmogelijk om te weten wie je zal lastig vallen en wie niet. Het kan dus onveilig en bedreigend aanvoelen voor FLINTA personen om op een plaats te zijn waar cisgender mannen dominant aanwezig zijn."

Lees voort onder de Instagram-post.

De uitbaters van Blond zijn niet van plan om altijd cismannen buiten te houden. Destoop: "We organiseren af en toe wel "FLINTA only"-feestjes. Maar op de meeste avonden is iedereen welkom om zich hier te amuseren, zolang dat respectvol en op een veilige manier gebeurt." 

"Dit kan als discriminatie beschouwd worden"

Is dit juridisch discriminatie, of niet? Professor discriminatierecht Evelyne Maes van de Universiteit Luik denkt dat het toch zo bekeken kan worden. "De Belgische wetgeving vertoont een hiaat omdat er geen lijst is van zaken die mensen mogen uitsluiten op basis van gender. Volgens de Europese richtlijn kan het tijdelijk als er een evenement is voor 1 doelgroep." Maes wijst erop dat dit vrijdagavond niet het geval was. Het evenement was toegankelijk voor alle mensen. "Daarnaast is het criterium dat gehanteerd wordt ook niet gerechtvaardigd. Of je cis bent of niet bepaalt juridisch gezien niet of je een gevaar vormt of niet."

Het criterium 'cis' is niet bepalend voor het gedrag. Er zijn altijd mensen met goede en slechte bedoelingen, cis of niet 

Evelyne Maes, professor discriminatierecht Universiteit Luik

Maes denkt dat een boze klant die zich gediscrimineerd voelt, het wel eens zou kunnen halen bij een rechter. 

Liesbeth Stevens, juriste bij het Instituut voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen, onderschrijft die redenering niet helemaal en interpreteert de Europese regel anders. "Al is het uiteindelijk altijd een rechter die moet bepalen of dit discriminatie is of niet."

Meest gelezen