Lees!, de vervanger van de Boekenbeurs, stelt het programma voor de herfstvakantie voor

Acht themazones, een hal voor kinderen en een programma gecureerd door Harold Polis, zo zal Lees! Het boekenfestival er in november uitzien. Het festival is het alternatief voor de Boekenbeurs, dat dit jaar in Kortrijk zal plaatsvinden. “We willen dat de traditie om de Expo begin november te bezoeken nog lang wordt doorgegeven”, zegt Geert Briers, organisator van het evenement.

Saar Van Olmen

LEES OOK: LEES! Het boekenfestival’ is de opvolger van de Boekenbeurs op vertrouwde plek in Antwerp Expo

De Boekenbeurs was jarenlang een vaste waarde in Antwerp Expo begin november. De organisator, Boek.be, ging echter failliet, en de beurs moest op zoek naar een nieuwe locatie. Easyfairs de beheerder van de expo, besloot om een alternatief te regelen, dat werd LEES! Het boekenfestival. “We stelden in augustus al het boekenfestival voor, maar nu is er ook een programma”, zegt Briers.

Zo zal Harold Polis, essayist en uitgever, als curator optreden. Polis is ook intendant van het stadsfestival Barokke Influencers in 2023 in Antwerpen en was uitgever bij Meulenhoff|Manteau, De Bezige Bij Antwerpen en Polis.

Niet per uitgeverij, maar per boekhandel

“Voor het boekenaanbod kiezen we voor een duidelijke indeling in acht themazones”, zegt Briers. “Die worden getrokken door een themaboekhandel.” Zo zal Fnac bijvoorbeeld instaan voor thrillers, en worden de kinderboeken voorgesteld door Pardoes Boekhandel. “Voor de kinderen is er trouwens één volledige hal, waar onder andere de Boekentiktok van VRT de toon zal zetten. Verwondering staat centraal en staat los van elke leeftijd”, zegt Briers.

Er zal op het festival ook plaats zijn voor een auteurspodium waar een 100-tal auteurs de revue zullen passeren. Nieuw is de samenwerking met VRT. Zo presenteert Tom De Cock van maandag tot en met zondag dagelijks de Boekathon die te volgen zal zijn op VRT NU. De Cock interviewt meer dan 100 schrijvers op 42,5 uur en Danira Boukhriss Terkisessidis presenteert de hoogtepunten een dag later. Ook maakt Radio 1 iedere morgen live radio in de expo.

Boekenstad

“Antwerpen is de Boekenstad van Vlaanderen, en die titel dragen we met trots”, zegt schepen van Cultuur van de stad Antwerpen, Nabila Ait Daoud. “Maar we doen dit niet louter om de glorie en de eer. We doen dat omdat we in Antwerpen rotsvast geloven in leesbevordering en in leesplezier, als meest doeltreffende wapen in de strijd tegen ontlezing, in de strijd voor meer geletterdheid.” De schepen maakt ook bekend dat om het nieuwe boekenevenement te verwelkomen, alle tickethouders tijdens de week van LEES! een gratis bezoek kunnen brengen aan een Antwerps museum.

Voor Briers zal het festival vooral geslaagd zijn als de kinderen van zijn kinderen er ooit langsgaan. “Boeken, herfstvakantie en de expo zijn traditie, we noemen dat immaterieel erfgoed, en dat is er om te behouden”, zegt hij.

LEES! Het Boekenfestival gaat door van 1 tot en met 7 november 2021 in Antwerp Expo en zal dagelijks van 10-18u geopend zijn. De nocturne vindt op 4 november plaats, dan is de expo tot 22u geopend.

Meer informatie vind je op www.lees-hetboekenfestival.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER