© atv

Taxichauffeur had wél aandeel in verdrinkingsdood Didier Bartholomeus, oordeelt rechter in beroep

Schilde, Merksem -

Door de dronken Didier Bartholomeus (25) af te zetten vlak bij het Dokske van Merksem, heeft Saddam E.A. vijf jaar geleden wel degelijk een fout gemaakt die geleid heeft tot de dood van de jongeman uit Schilde. Dat oordeelt het hof van beroep.

Saddam E.A., de illegale taxichauffeur die een stomdronken Didier midden in zijn verjaardagsnacht had opgepikt op het Eilandje om hem naar Schilde te vervoeren, werd eind 2018 door de correctionele rechtbank van Antwerpen volledig vrijgesproken. Omdat het Openbaar Ministerie besloot geen verzet aan te tekenen tegen dit vonnis, zat er voor Micheline Duysens, moeder van de jongen, niks anders op dan alsnog via een burgerlijke procedure verhaal te halen bij het hof van beroep in Antwerpen.

Moeder Micheline Duysens met een portret van haar verdronken zoon Didier. © Jan Van der Perre

De rechter onderzocht de zaak grondig. Hij ging zelfs op plaatsbezoek in de grauwe site van het Dokske en volgens hem staat het vast: de chauffeur had Didier, die duidelijk flink boven zijn theewater was, in die toestand nooit op die locatie met de nabijheid van diep water alleen mogen achterlaten. “De rechter is ons gevolgd in de stelling dat de chauffeur door die fout schuldig is aan onopzettelijke doding”, aldus meester Walter Damen, die namens de moeder van Didier het beroep had ingesteld.

Schadevergoeding

De chauffeur kon niet meer veroordeeld worden tot een gevangenisstraf, maar moet wel ruim tienduizend euro schadevergoeding betalen aan de moeder van zijn achtergelaten passagier. “Ik heb vrede met dit arrest en heb het gevoel dat er alsnog gerechtigheid geschied is”, reageert Duysens.

“Die toegekende schadevergoeding; daar ging het mij niet om. Dat bedrag gaat integraal naar een nog te bepalen goed doel. Ik ben Walter Damen dankbaar. Toen ik mijn zwaar zieke en intussen overleden echtgenoot begeleidde naar het ziekenhuis, kwam ik de advocaat toevallig tegen. Tijdens die vluchtige ontmoeting is hij het engagement aangegaan om het dossier nog eens te bekijken. Alsof Didier het zo geregeld heeft”, aldus een emotionele moeder. ( jaa)

LEES OOK: Ontroerend herdenkingsmoment voor vijf jaar geleden verdronken Didier (25): “Hoop op gerechtigheid leeft nog”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen