Minister Tommelein: “Vlamingen terecht bang voor waarde van woning na betonstop”

© Photo News

“De Vlaming is terecht bang voor de waarde van zijn bestaande woning na de betonstop.” Dat zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) naar aanleiding van een studie waaruit blijkt dat de helft van de Vlamingen de betonstop niet ziet zitten. “In het parlement moeten maatregelen worden besproken om een waardedaling te voorkomen.”

Uit een enquête van bouwbedrijf Blavier blijkt dat het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, beter bekend als betonstop, voor de helft van de Vlamingen te ver gaat. Zes op de tien verkiezen het platteland nog steeds boven de stad en hechten veel waarde aan een eigen tuin of terras.

Drie kwart van de ondervraagden vrezen dat bouwgrond en woningen duurder zullen worden. Eén op de vier denkt eraan zijn plannen te vervroegen om de maatregelen voor te zijn.

Tommelein ontkent dat het Beleidsplan de bedoeling heeft iedereen naar de stad te dwingen. “Maar mensen zijn terecht bang voor de waarde van hun woning”, zegt hij. “Daarom zal ik erover waken dat er duidelijke afspraken komen. Niet enkel voor de bouwgronden die van bestemming zullen veranderen, maar ook om te zorgen dat de waarde van de bestaande woningen niet verloren gaat.”

Achterhaald

Intussen wijst professor sociale geografie Ben Derudder (UGent) dat de betonstop gebaseerd is op achterhaalde gegevens. De Vlaamse regering gaat uit van een ruimtebeslag van 41,5 procent tegen 2050, maar 35 procent ligt wellicht dichter bij de waarheid, aldus Derudder.

De Vlaamse Confederatie Bouw waarschuwt dat de betonstop op deze manier gevoelig is voor juridische aanvechting, het zwarte beest van elke grote beslissing die de Vlaamse regering de afgelopen jaren nam. “Zolang hierover geen duidelijkheid bestaat, mag de overheid geen enkele beleidsdaad stellen die van het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (betonstop, red.) uitgaat”, zegt Marc Dillen, directeur van de Confederatie. “Het ruimtebeslag neemt op natuurlijke wijze al voldoende af, maar daar houdt de regering dus geen rekening mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen